Medisch specialistische zorg

Sector verkent coördinatie van acute zorg

ActiZ, Ambulancezorg Nederland, InEen, Landelijk Netwerk Acute Zorg en Zorgverzekeraars Nederland gaan mogelijkheden uitwerken voor coördinatie van acute zorg.

Door betere samenwerking met partijen in de regio moet deze zorg ook in de toekomst beschikbaar blijven voor iedereen die dat nodig heeft. De minister van VWS heeft de partijen hiervoor om advies gevraagd. Zij hebben nu een plan van aanpak opgesteld om tot dat advies te komen. In dit plan is afgesproken dat verschillende opties worden verkend en de voor- en nadelen daarvan in kaart worden gebracht. Zij betrekken hierbij ook andere koepels, waaronder beroeps- en brancheverenigingen en de Patiëntenfederatie Nederland.

De zorgvraag stijgt als gevolg van vergrijzing, nieuwe mogelijkheden en de behoefte van ouderen om langer zelfstandig te blijven wonen. Tegelijkertijd zijn steeds minder mensen beschikbaar om in de zorg te werken. Dit heeft ook impact op de acute zorgketen waardoor de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg onder druk staan. Zorgcoördinatie draagt bij aan betere samenwerking binnen de keten, bijvoorbeeld tussen ambulancediensten, thuiszorg en andere zorgverleners in de eerstelijn. Hierdoor krijgen patiënten sneller de juiste acute zorg op de juiste plek en wordt de beschikbare capaciteit efficiënt gebruikt. Dat is in het belang van de betrokken zorgprofessionals en patiënten.

Eerder opgedane ervaring

Zorgverzekeraars Nederland hecht veel belang aan de toegankelijkheid van de acute zorg en is gemotiveerd om aan het gezamenlijk project bij te dragen. ZN heeft in de afgelopen drie jaar ervaring opgedaan met pilots voor zorgcoördinatie. Hieruit kwam naar voren dat deze samenwerking voor alle betrokkenen meerwaarde heeft, maar alleen als zorgcoördinatie structureel is ingericht en aan een aantal voorwaarden is voldaan. ZN benadrukt daarom dat de beschikbare capaciteit inzichtelijk is en dat patiënten-informatie kan worden uitgewisseld. In het Integraal Zorgakkoord zijn gelukkig afspraken gemaakt die helpen om de coördinatie van acute zorg vorm te geven.

De minister gebruikt het advies van de vijf partijen om in de eerste helft van 2023 een besluit te nemen over de inrichting van zorgcoördinatie. Voor die tijd is de verkenning gereed.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Man duwt rolstoel
Langdurige zorg

Gewaarborgde hulp voor pgb is per 1 juli afgeschaft

De gewaarborgde hulp voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) uit de Wet langdurige zorg (Wlz) is per 1 juli 2024 afgeschaft. Het zorgkantoor neemt hierover contact op met bestaande budgethouders die nu een gewaarborgde hulp hebben. Voor 1 juli 2028 moet het beheer van het pgb zijn aangepast. Een budgethouder die het eigen pgb niet kan of wil beheren, kan - in plaats van een gewaarborgde hulp - een pgb-beheerder aanwijzen.

ouderenzorg
Langdurige zorg

Generiek kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan opgenomen in Register

Het generieke kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan is opgenomen in het Register van het Zorginstituut Nederland en treedt daarmee direct in werking. Het Kompas stimuleert een open gesprek en een brede blik op kwaliteit van bestaan, waarbij het leven van mensen centraal staat en zorg wordt geboden waar nodig. Het benadrukt dat behoud van eigen regie essentieel is voor kwaliteit van bestaan. Daarmee kunnen mensen hun leven leiden volgens hun persoonlijke voorkeuren.

Zorgverzekeraars blijven informatievoorziening contractering verbeteren

Om verzekerden goed te informeren tijdens het overstapseizoen, hebben zorgverzekeraars afgelopen jaar gebruik gemaakt van uniforme boodschappen die de status van de contractering weergeven. Deze teksten zijn overlegd met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en andere betrokken partijen, waaronder de Consumentenbond. Naar nu blijkt is er toch twijfel ontstaan of alle teksten helder genoeg zijn.

Bekijk alle berichten