Tante Louise deelt innovatieve ervaringen met ZN
Gelukkige cliënten en gelukkige medewerkers. Dat zijn twee van de doelen waar zorgorganisatie Tante Louise aan werkt. Tijdens een werkbezoek dat ZN aan de Brabantse zorgaanbieder bracht, liet Tante Louise zien hoe sociale en technologische innovatie hun daarbij helpt.
Met initiatieven als VanThuisUit en Anders werken in de zorg heeft Tante Louise de kwaliteit van leven van de mensen voor wie zij ondersteuning en zorg bieden verhoogd. De resultaten laten zien dat bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen terugloopt, er minder valincidenten zijn en de bewoners een beter dag/nachtritme hebben.
De organisatie stimuleert innovatie. Dat begint bij de vragen die er in de organisatie leven. Hoe het anders en beter kan, wordt vanuit de praktijk bekeken. Tante Louise benadert de ontwikkelingen in de zorg positief. Dat de zorg anders moet worden vormgegeven om mensen in de toekomst ook ouderenzorg te kunnen blijven geven, vraagt om creativiteit en biedt kansen om te kijken naar nieuwe mogelijkheden. Het is daarbij volgens Tante Louise nodig om niet in te zetten op een enkele innovatie, maar juist op meerdere sociale of technologische innovaties. Dan is het effect en de winst groot.
VanThuisUit
ZN kreeg een rondleiding door het inspirerende Onze Stede: een plek waar ouderen terecht kunnen voor begeleiding, behandeling en een keur aan activiteiten. Het zorgconcept VanThuisUit draait om zo gezond en gelukkig mogelijk oud worden op een plek waar je je thuis voelt. De deelnemers worden gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf te doen. Daarbij kijken de medewerkers ook er iets kan worden aangeleerd. De deelnemers wonen hierdoor langer thuis.
Uitgelichte artikelen

Zorgverzekeraars in hoger beroep tegen uitspraak CDK4/6-remmers
Zorgverzekeraars gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in het kort geding tegen de inkoopprocedure van de zogeheten CDK4/6-remmers. Dit zijn medicijnen voor de behandeling van borstkanker. Zorgverzekeraars houden deze drie gelijkwaardige geneesmiddelen beschikbaar voor alle patiënten die deze nodig hebben, maar het vonnis dreigt vergaande gevolgen voor de zorginkoop van zorgverzekeraars te hebben

Nieuwe afspraken over kankerzorg en vaatchirurgie
Vanaf volgend jaar worden 18 complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen. Dit is het resultaat van landelijke afspraken over minimale aantallen ingrepen per ziekenhuis, de zogenoemde volumenormen. Naast concentratie van zorg zal er ook spreiding plaatsvinden van minder complexe zorg. Ziekenhuizen werken op die manier samen aan de best mogelijke zorg. Dit is goed nieuws voor patiënten. Zij krijgen hiermee meer zekerheid dat deze zorg ook in de toekomst van dezelfde goede kwaliteit beschikbaar blijft.

Zorgbemiddeling helpt bij het vinden van passende zorg
Met zorgbemiddeling helpen zorgverzekeraars mensen succesvol met vragen over hun zorg of de zorg voor hun naasten.