Tante Louise deelt innovatieve ervaringen met ZN
Gelukkige cliënten en gelukkige medewerkers. Dat zijn twee van de doelen waar zorgorganisatie Tante Louise aan werkt. Tijdens een werkbezoek dat ZN aan de Brabantse zorgaanbieder bracht, liet Tante Louise zien hoe sociale en technologische innovatie hun daarbij helpt.
Met initiatieven als VanThuisUit en Anders werken in de zorg heeft Tante Louise de kwaliteit van leven van de mensen voor wie zij ondersteuning en zorg bieden verhoogd. De resultaten laten zien dat bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen terugloopt, er minder valincidenten zijn en de bewoners een beter dag/nachtritme hebben.
De organisatie stimuleert innovatie. Dat begint bij de vragen die er in de organisatie leven. Hoe het anders en beter kan, wordt vanuit de praktijk bekeken. Tante Louise benadert de ontwikkelingen in de zorg positief. Dat de zorg anders moet worden vormgegeven om mensen in de toekomst ook ouderenzorg te kunnen blijven geven, vraagt om creativiteit en biedt kansen om te kijken naar nieuwe mogelijkheden. Het is daarbij volgens Tante Louise nodig om niet in te zetten op een enkele innovatie, maar juist op meerdere sociale of technologische innovaties. Dan is het effect en de winst groot.
VanThuisUit
ZN kreeg een rondleiding door het inspirerende Onze Stede: een plek waar ouderen terecht kunnen voor begeleiding, behandeling en een keur aan activiteiten. Het zorgconcept VanThuisUit draait om zo gezond en gelukkig mogelijk oud worden op een plek waar je je thuis voelt. De deelnemers worden gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf te doen. Daarbij kijken de medewerkers ook er iets kan worden aangeleerd. De deelnemers wonen hierdoor langer thuis.
Uitgelichte artikelen
Gewijzigde rekenmodule Wlz
In het gesprek met de cliënt over zorg thuis, gebruiken zorgaanbieders de Rekenmodule Wlz als hulpmiddel. Met de rekenmodule beoordelen zorgaanbieders en zorgkantoren of zorg doelmatig en verantwoord wordt ingezet. De afgelopen jaren is de Excel van de rekenmodule complexer geworden en moeilijk te onderhouden. Daarom is vanaf 1 januari 2025 een gebruiksvriendelijkere online rekenmodule beschikbaar.
Zorgverzekeraars vergoeden medisch noodzakelijke mineralen-geneesmiddelen ook in 2025
Zorgverzekeraars vergoeden ook volgend jaar een aantal zogeheten mineralen-geneesmiddelen vanuit de basisverzekering. Het gaat om kaliumcitraat, magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en zinksulfaat (zogeheten mineralen), die een groep patiënten niet als voedingssupplement maar als geneesmiddel gebruikt. Dit betreft alleen de bereidingspreparaten en niet de merkproducten Magnence en Magemedi.
Pgb op maat vanaf 2025 voor budgethouders
Vanaf 2025 nemen zorgkantoren contact op met de pgb-beheerder over een budget afgestemd op de zorg die nodig is. Dit heet pgb op maat.