Langdurige zorg

Vanaf 22 mei wijzigt het beheer van een pgb voor nieuwe budgethouders

De gewaarborgde hulp voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) uit de Wet langdurige zorg (Wlz) wordt afgeschaft. Door een aanpassing in de wet- en regelgeving is het voor nieuwe budgethouders vanaf 22 mei niet mogelijk om het pgb te laten beheren door een gewaarborgde hulp. Een budgethouder die zijn eigen budget niet kan of wil beheren, kan een pgb-beheerder aanstellen om het pgb te beheren.

Man duwt rolstoel

Gewaarborgde hulp wordt pgb-beheerder

Het verwerken van een nieuwe aanvraag voor een pgb vraagt tijd. Vanwege de duur van dit proces wordt bij aanvragen vanaf 22 mei 2024 de gewaarborgde hulp niet meer als mogelijkheid aangeboden. * Een budgethouder die zijn eigen budget niet kan of wil beheren, kan een pgb-beheerder aanstellen om het pgb te beheren

Huidige budgethouders met een gewaarborgde hulp

Mensen die al een pgb met een gewaarborgde hulp hebben, worden door hun zorgkantoor geïnformeerd over de wijziging. De afschaffing gaat officieel in op 1 juli 2024 en huidige budgethouders met een gewaarborgde hulp kunnen deze tot 1 juli 2028 gebruiken. Wel moet het ‘Machtigingsformulier pgb-beheerder’ ingevuld worden. De afschaffing van de gewaarborgde hulp heeft geen invloed op de hoogte van het persoonsgebonden budget.

Budgethouders beheert eigen pgb

Voor budgethouders die zelf hun pgb beheren, verandert er niks.

Het beheer van het pgb

Met een pgb kunnen mensen hun eigen zorg inkopen. Een budgethouder mag zelf het pgb beheren als deze persoon handelingsbevoegd is (dus geen wettelijk vertegenwoordiger heeft) en pgb-vaardig is. Bij het beheren van een pgb komt veel kijken. Voor een groot deel van de budgethouders is het zelf beheren van het pgb niet eenvoudig. Daarom regelt een pgb-beheerder dit voor hen. Met het ‘machtigingsformulier pgb-beheerder’ wordt een pgb-beheerder geregeld.

Voor vragen over het (beheer van) het pgb kunnen (toekomstige) budgethouders terecht bij hun zorgkantoor. Op Zorgkantoor.nl staat welk zorgkantoor in welke regio actief is.

Zorgkantoren voeren de wijziging door op verzoek van het ministerie van VWS. Meer over de wijziging staat in een eerder nieuwsbericht dat is gepubliceerd.

*Bij CZ zorgkantoor is het tot 1 juni mogelijk om een gewaarborgde hulp aan te wijzen.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Verpleegkundige en oudere wandelen buiten
Langdurige zorg

Handreiking MGZ biedt startpunt voor regionale samenwerking

Als vervolg op het Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ) is een Handreiking Samenwerking MGZ ontwikkeld voor de regio’s. De handreiking biedt houvast om regionaal met het convenant aan de slag te gaan: heldere processtappen, wat moet er gebeuren en wie is verantwoordelijk. Het biedt handvatten voor regionale initiatieven en een escalatieroute als het niet lukt om tot regionale afspraken te komen. De handreiking is een waardevolle aanvulling op het convenant, dat landelijke afspraken bevat om de toegang en bereikbaarheid van MGZ voor mensen met een Wlz-indicatie te verbeteren.

Medewerker en klant bij de balie in de apotheek
Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars blijven bezorgd over medicijntekorten ondanks daling in 2024

Zorgverzekeraars zijn bezorgd over medicijntekorten. Ook andere partijen blijven hierover zorgen houden, ook al blijken de tekorten in de laatste cijfers van de KNMP over 2024 wel te zijn gedaald. Medicijntekorten hebben een grote impact op patiënten en zorgaanbieders. Zorgverzekeraars nemen hun verantwoordelijkheid. Ze hebben al maatregelen genomen door hun inkoopbeleid (preferentiebeleid) aan te passen en werken aan extra maatregelen.

Medewerkers in een callcenter

Voorlopig overstapcijfer 2025 bekend: 6,7% wisselt van zorgverzekeraar

Van alle verzekerden is eind vorig jaar 6,7 procent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. In totaal gaat het om 1,2 miljoen overstappers. Vektis komt met dit nog voorlopig overstapcijfer op basis van de cijfers die door de zorgverzekeraars zijn aangeleverd.

Bekijk alle berichten