Versnellers helpen bij verminderen wachttijden in de ggz
ZonMw start een nieuw programma om de inzet van zogenoemde versnellers in de ggz voort te zetten en uit te bereiden.
Een ‘versneller’ is iemand die helpt met het opzetten van een samenwerkingsverband in de regio tussen partners die een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de wachttijden. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is blij dat dit initiatief van de Stuurgroep Wachttijden GGZ een vervolg krijgt na de eerste inzet van versnellers in 2020. ZN is een van de leden van deze stuurgroep.
Naast het terugdringen van de wachttijden kijken de versnellers bovendien naar de mogelijkheden om geslaagde samenwerkingen in de toekomst te behouden. Daarnaast zijn ze bezig betere grip te krijgen op de in- door- en uitstroom van mensen die een behandeling nodig hebben of hadden. De versneller is onafhankelijk en werkt niet voor één van de partijen in de regio.
Evaluatie versnellers blijkt positief
In 2020 zijn al versnellers ingezet in een aantal regio’s. Na een evaluatie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de inzet van regionale versnellers een positieve uitwerking heeft. Daarom wil het ministerie van VWS de inzet van versnellers voort zetten. In meerdere regio’s wordt nu gestart met een versneller.
ZonMw organiseert de voortzetting en uitbreiding van de inzet van versnellers
Het nieuwe ZonMw-programma “Versnellers binnen de Geestelijke Gezondheidszorg” staat volledig in het teken van het inzetten van versnellers om een samenwerkingsverband op te zetten of voort te zetten. Er zijn met dat doel twee subsidieoproepen opengesteld: een voor een startsubsidie en een voor een uitvoeringssubsidie:
- Startsubsidie: deze subsidieoproep is gericht op regio’s die met behulp van een versneller een nieuwe samenwerking willen opzetten.
- Uitvoeringssubsidie: deze subsidieoproep is gericht op regio’s die met behulp van een versneller een bestaand samenwerkingsverband willen voortzetten of uitbreiden.
Het indienen van een subsidieaanvraag voor beide subsidieoproepen is alleen mogelijk als de aanvrager vóór 15 augustus 2022 een vooraanmelding heeft gedaan. Kijk voor meer informatie op de site van ZonMw.
Uitgelichte artikelen
Gewijzigde rekenmodule Wlz
In het gesprek met de cliënt over zorg thuis, gebruiken zorgaanbieders de Rekenmodule Wlz als hulpmiddel. Met de rekenmodule beoordelen zorgaanbieders en zorgkantoren of zorg doelmatig en verantwoord wordt ingezet. De afgelopen jaren is de Excel van de rekenmodule complexer geworden en moeilijk te onderhouden. Daarom is vanaf 1 januari 2025 een gebruiksvriendelijkere online rekenmodule beschikbaar.
Zorgverzekeraars vergoeden medisch noodzakelijke mineralen-geneesmiddelen ook in 2025
Zorgverzekeraars vergoeden ook volgend jaar een aantal zogeheten mineralen-geneesmiddelen vanuit de basisverzekering. Het gaat om kaliumcitraat, magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en zinksulfaat (zogeheten mineralen), die een groep patiënten niet als voedingssupplement maar als geneesmiddel gebruikt. Dit betreft alleen de bereidingspreparaten en niet de merkproducten Magnence en Magemedi.
Pgb op maat vanaf 2025 voor budgethouders
Vanaf 2025 nemen zorgkantoren contact op met de pgb-beheerder over een budget afgestemd op de zorg die nodig is. Dit heet pgb op maat.