Voorschrift zorgtoewijzing 2025 langdurige zorg is gepubliceerd
Het voorschrift zorgtoewijzing voor 2025 is gepubliceerd. Dit voorschrift is onderdeel van afspraken tussen zorgkantoren en zorgaanbieders. Het beschrijft hoe iemand met een zorgvraag naar passende Wlz-zorg komt.
Het voorschrift maakt onderdeel uit van de Wlz-overeenkomst tussen zorgaanbieders en zorgkantoren en sluit aan bij het zorginkoopbeleid van de zorgkantoren. Het is van toepassing op cliënten met een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voor zorg die valt binnen de Wet langdurige zorg (Wlz). Het doel van het voorschrift is om de uitvoering van de Wlz transparant en op een uniforme manier te beschrijven.
Deze versie van het voorschrift sluit beter aan op de ontwikkeling naar langer thuis wonen, het regelen van passende zorg en op de aangescherpte visie op cliëntondersteuning. Daarnaast is de tekst aangepast op de situatie dat alle zorgkantoren zijn aangesloten op het Indicatieregister van het CIZ. Verder is kortdurende verblijfszorg (anders dan logeren) uitgewerkt.
Het voorschrift zorgtoewijzing staat in het dossier Langdurige zorg én is te vinden bij de publicaties op deze website.
Uitgelichte artikelen
Zorgverzekeraars blijven bezorgd over medicijntekorten ondanks daling in 2024
Zorgverzekeraars zijn bezorgd over medicijntekorten. Ook andere partijen blijven hierover zorgen houden, ook al blijken de tekorten in de laatste cijfers van de KNMP over 2024 wel te zijn gedaald. Medicijntekorten hebben een grote impact op patiënten en zorgaanbieders. Zorgverzekeraars nemen hun verantwoordelijkheid. Ze hebben al maatregelen genomen door hun inkoopbeleid (preferentiebeleid) aan te passen en werken aan extra maatregelen.
Voorlopig overstapcijfer 2025 bekend: 6,7% wisselt van zorgverzekeraar
Van alle verzekerden is eind vorig jaar 6,7 procent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. In totaal gaat het om 1,2 miljoen overstappers. Vektis komt met dit nog voorlopig overstapcijfer op basis van de cijfers die door de zorgverzekeraars zijn aangeleverd.
Reactie ZN op onduidelijkheid GGZ-declaraties met dsm-code
Zorgverzekeraars vinden de onduidelijkheid rond de GGZ-declaraties en de vermelding van de zogeheten dsm-classificatie op de factuur onwenselijk voor de zorgaanbieders en hun patiënten. In een vroeg stadium hebben wij de overheid gewaarschuwd voor deze onduidelijkheid en aangedrongen op een tijdige oplossing.