Werkbezoek aan Archipel: Innovatie en digitalisering in Ouderenzorg
Op donderdag 30 mei brachten wij een werkbezoek aan zorggroep Archipel in Eindhoven. Gelegen in het hart van de stad, biedt Archipel haar bewoners een waardevol en comfortabel leven, waarbij zij streven naar zoveel mogelijk eigen regie voor de bewoners. Dit wordt gerealiseerd door gepassioneerde medewerkers en de inzet van verschillende technologische innovaties.
Tijdens ons bezoek kregen wij de gelegenheid om een kijkje te nemen in hun werkwijze. We hebben gezien hoe diverse technologische innovaties worden ingezet om het werk van de medewerkers te vergemakkelijken en tegelijkertijd de kwaliteit van leven van de bewoners te verbeteren.
Een van de slimme zorgtechnologieën die wij hebben gezien is de Momo Bedsense. Dit is een bedsensor gekoppeld aan een app die medewerkers inzicht geeft in de slaapactiviteiten van de bewoners. Daarnaast hebben wij de Nexsys Medicijnkast bekeken, een slimme kast die geautomatiseerd het juiste medicijn levert en de medewerkers veel tijd kan besparen. Ook kregen wij uitleg over TONOS, een digitale oplossing die zorgprofessionals helpt bij optimale capaciteitsplanning en het maken van efficiënte looproutes. Tot slot hebben we kennisgemaakt met de Octopus app, die het eenvoudiger maakt om elektronische patiëntendossiers bij te houden.
Wij vonden het een inspirerende en leerzame middag bij zorggroep Archipel. Hun inzet voor innovatie en kwaliteit in de ouderenzorg is indrukwekkend en biedt een waardevolle bijdrage aan de sector.
Uitgelichte artikelen
Gewijzigde rekenmodule Wlz
In het gesprek met de cliënt over zorg thuis, gebruiken zorgaanbieders de Rekenmodule Wlz als hulpmiddel. Met de rekenmodule beoordelen zorgaanbieders en zorgkantoren of zorg doelmatig en verantwoord wordt ingezet. De afgelopen jaren is de Excel van de rekenmodule complexer geworden en moeilijk te onderhouden. Daarom is vanaf 1 januari 2025 een gebruiksvriendelijkere online rekenmodule beschikbaar.
Zorgverzekeraars vergoeden medisch noodzakelijke mineralen-geneesmiddelen ook in 2025
Zorgverzekeraars vergoeden ook volgend jaar een aantal zogeheten mineralen-geneesmiddelen vanuit de basisverzekering. Het gaat om kaliumcitraat, magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en zinksulfaat (zogeheten mineralen), die een groep patiënten niet als voedingssupplement maar als geneesmiddel gebruikt. Dit betreft alleen de bereidingspreparaten en niet de merkproducten Magnence en Magemedi.
Pgb op maat vanaf 2025 voor budgethouders
Vanaf 2025 nemen zorgkantoren contact op met de pgb-beheerder over een budget afgestemd op de zorg die nodig is. Dit heet pgb op maat.