Werkbezoek van ZN aan Terwille Verslavingszorg Groningen: Housing First
Onlangs brachten wij een bezoek aan Terwille Verslavingszorg in Gronigen. Dit bezoek gaf ons waardevolle inzichten in de cruciale zorg die zij, bieden aan kwetsbare doelgroepen.
Vorige week dinsdag bracht ons team-GGZ en Wout Adema een werkbezoek aan Terwille Verslavingszorg in Groningen. Die in nauwe samenwerking met het Leger des Heils cruciale zorg biedt aan kwetsbare doelgroepen. Waaronder mensen die de prostitutie achter zich willen laten en hulp zoeken bij hun verslavingsproblematiek. De zorg begint bij het bieden van een luisterend oor, waarbij gelijkwaardigheid en persoonlijke aandacht centraal staan.
Tijdens ons bezoek werd het concept van Housing First toegelicht, een benadering waarin huisvesting als een belangrijk instrument voor herstel dient. Het stelt cliënten in staat om in een veilige woonomgeving de regie over hun eigen leven te herwinnen. Voormalige cliënten deelden hun persoonlijke en aangrijpende verhalen en benadrukten dat ze bij Terwille voor het eerst als persoon en niet als probleem of diagnose werden gezien.
Wat ons bijzonder raakte, was de enorme inzet en toewijding van de medewerkers bij Terwille en van Erik de Vos. Ondanks de uitdagingen van het financierings- en regelgevingssysteem, blijven zij vanuit compassie en professionaliteit streven naar passende zorg voor iedere cliënt. Deze betrokkenheid toont aan hoe belangrijk het is om binnen ons zorgstelsel ruimte te creëren voor dergelijke initiatieven!
Uitgelichte artikelen
Gewijzigde rekenmodule Wlz
In het gesprek met de cliënt over zorg thuis, gebruiken zorgaanbieders de Rekenmodule Wlz als hulpmiddel. Met de rekenmodule beoordelen zorgaanbieders en zorgkantoren of zorg doelmatig en verantwoord wordt ingezet. De afgelopen jaren is de Excel van de rekenmodule complexer geworden en moeilijk te onderhouden. Daarom is vanaf 1 januari 2025 een gebruiksvriendelijkere online rekenmodule beschikbaar.
Zorgverzekeraars vergoeden medisch noodzakelijke mineralen-geneesmiddelen ook in 2025
Zorgverzekeraars vergoeden ook volgend jaar een aantal zogeheten mineralen-geneesmiddelen vanuit de basisverzekering. Het gaat om kaliumcitraat, magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en zinksulfaat (zogeheten mineralen), die een groep patiënten niet als voedingssupplement maar als geneesmiddel gebruikt. Dit betreft alleen de bereidingspreparaten en niet de merkproducten Magnence en Magemedi.
Pgb op maat vanaf 2025 voor budgethouders
Vanaf 2025 nemen zorgkantoren contact op met de pgb-beheerder over een budget afgestemd op de zorg die nodig is. Dit heet pgb op maat.