Werkbezoek van ZN aan Terwille Verslavingszorg Groningen: Housing First
Onlangs brachten wij een bezoek aan Terwille Verslavingszorg in Gronigen. Dit bezoek gaf ons waardevolle inzichten in de cruciale zorg die zij, bieden aan kwetsbare doelgroepen.
Vorige week dinsdag bracht ons team-GGZ en Wout Adema een werkbezoek aan Terwille Verslavingszorg in Groningen. Die in nauwe samenwerking met het Leger des Heils cruciale zorg biedt aan kwetsbare doelgroepen. Waaronder mensen die de prostitutie achter zich willen laten en hulp zoeken bij hun verslavingsproblematiek. De zorg begint bij het bieden van een luisterend oor, waarbij gelijkwaardigheid en persoonlijke aandacht centraal staan.
Tijdens ons bezoek werd het concept van Housing First toegelicht, een benadering waarin huisvesting als een belangrijk instrument voor herstel dient. Het stelt cliënten in staat om in een veilige woonomgeving de regie over hun eigen leven te herwinnen. Voormalige cliënten deelden hun persoonlijke en aangrijpende verhalen en benadrukten dat ze bij Terwille voor het eerst als persoon en niet als probleem of diagnose werden gezien.
Wat ons bijzonder raakte, was de enorme inzet en toewijding van de medewerkers bij Terwille en van Erik de Vos. Ondanks de uitdagingen van het financierings- en regelgevingssysteem, blijven zij vanuit compassie en professionaliteit streven naar passende zorg voor iedere cliënt. Deze betrokkenheid toont aan hoe belangrijk het is om binnen ons zorgstelsel ruimte te creëren voor dergelijke initiatieven!
Uitgelichte artikelen

Zorgverzekeraars in hoger beroep tegen uitspraak CDK4/6-remmers
Zorgverzekeraars gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in het kort geding tegen de inkoopprocedure van de zogeheten CDK4/6-remmers. Dit zijn medicijnen voor de behandeling van borstkanker. Zorgverzekeraars houden deze drie gelijkwaardige geneesmiddelen beschikbaar voor alle patiënten die deze nodig hebben, maar het vonnis dreigt vergaande gevolgen voor de zorginkoop van zorgverzekeraars te hebben

Nieuwe afspraken over kankerzorg en vaatchirurgie
Vanaf volgend jaar worden 18 complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen. Dit is het resultaat van landelijke afspraken over minimale aantallen ingrepen per ziekenhuis, de zogenoemde volumenormen. Naast concentratie van zorg zal er ook spreiding plaatsvinden van minder complexe zorg. Ziekenhuizen werken op die manier samen aan de best mogelijke zorg. Dit is goed nieuws voor patiënten. Zij krijgen hiermee meer zekerheid dat deze zorg ook in de toekomst van dezelfde goede kwaliteit beschikbaar blijft.

Zorgbemiddeling helpt bij het vinden van passende zorg
Met zorgbemiddeling helpen zorgverzekeraars mensen succesvol met vragen over hun zorg of de zorg voor hun naasten.