ZN-beleidsadviseur John Rijsdijk wint zorginnovatieprijs
John Rijsdijk, beleidsadviseur bij Zorgverzekeraars Nederland, heeft de Jan Taco te Gussinklo Prijs gewonnen als baanbrekende persoon in de zorg. De prijs werd aan hem toegekend voor zijn initiatiefrijke karakter en voor het vele grondwerk in zijn rol als kwartiermaker van het Kenniscentrum Digitale Zorg. De Jan Taco te Gussinklo prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt ter nagedachtenis aan deze in 2021 overleden internist, innovator, schrijver en onderzoeksjournalist.
John is een echte pionier en verbinder met een menselijke benadering wat betreft bepalen en implementeren van beleid inzake het IZA zorgakkoord en de strategie van de ‘Hybride Zorg’, aldus de jury. Ook doorgewinterde zorgprofessional John was geraakt: “Ik ben blij verrast met deze blijk van herkenning uit het werkveld voor het belang van goed beleid. Zeker omdat dit niet altijd als de meest ‘sexy’ kant van zorginnovatie wordt gezien. Deze prijs zie ik vooral als een blijk van waardering voor het Kenniscentrum Digitale Zorg en als een aanmoediging om in de komende periode het centrum met de veldpartijen door te ontwikkelen naar een nationaal platform dat de transformatie naar hybride zorg gaat faciliteren, versnellen en opschalen.”
In de categorie personen waren, naast Rijsdijk, ondernemer-wetenschapper Madelon Bracke en immunoloog Dimitri Diavatopoulos genomineerd. Daarnaast was er ook een categorie organisaties. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo ging daar met de prijs naar huis. Namens het ziekenhuis nam cardioloog-anesthesioloog Rosita Bihariesingh (links op de foto) de prijs in ontvangst. De andere twee genomineerde organisaties die in deze categorie tot de finale doorgedrongen: zorgaanbieder Clear.bio en psychische zorgverlener Stapp@work/GGZ centraal.
Uitgelichte artikelen
Handreiking MGZ biedt startpunt voor regionale samenwerking
Als vervolg op het Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ) is een Handreiking Samenwerking MGZ ontwikkeld voor de regio’s. De handreiking biedt houvast om regionaal met het convenant aan de slag te gaan: heldere processtappen, wat moet er gebeuren en wie is verantwoordelijk. Het biedt handvatten voor regionale initiatieven en een escalatieroute als het niet lukt om tot regionale afspraken te komen. De handreiking is een waardevolle aanvulling op het convenant, dat landelijke afspraken bevat om de toegang en bereikbaarheid van MGZ voor mensen met een Wlz-indicatie te verbeteren.
Zorgverzekeraars blijven bezorgd over medicijntekorten ondanks daling in 2024
Zorgverzekeraars zijn bezorgd over medicijntekorten. Ook andere partijen blijven hierover zorgen houden, ook al blijken de tekorten in de laatste cijfers van de KNMP over 2024 wel te zijn gedaald. Medicijntekorten hebben een grote impact op patiënten en zorgaanbieders. Zorgverzekeraars nemen hun verantwoordelijkheid. Ze hebben al maatregelen genomen door hun inkoopbeleid (preferentiebeleid) aan te passen en werken aan extra maatregelen.
Voorlopig overstapcijfer 2025 bekend: 6,7% wisselt van zorgverzekeraar
Van alle verzekerden is eind vorig jaar 6,7 procent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. In totaal gaat het om 1,2 miljoen overstappers. Vektis komt met dit nog voorlopig overstapcijfer op basis van de cijfers die door de zorgverzekeraars zijn aangeleverd.