ZN-beleidsadviseur John Rijsdijk wint zorginnovatieprijs

John Rijsdijk, beleidsadviseur bij Zorgverzekeraars Nederland, heeft de Jan Taco te Gussinklo Prijs gewonnen als baanbrekende persoon in de zorg. De prijs werd aan hem toegekend voor zijn initiatiefrijke karakter en voor het vele grondwerk in zijn rol als kwartiermaker van het Kenniscentrum Digitale Zorg. De Jan Taco te Gussinklo prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt ter nagedachtenis aan deze in 2021 overleden internist, innovator, schrijver en onderzoeksjournalist.

John Rijsdijk wint Jan Taco te Gusselinklo Prijs

John is een echte pionier en verbinder met een menselijke benadering wat betreft bepalen en implementeren van beleid inzake het IZA zorgakkoord en de strategie van de ‘Hybride Zorg’, aldus de jury. Ook doorgewinterde zorgprofessional John was geraakt: “Ik ben blij verrast met deze blijk van herkenning uit het werkveld voor het belang van goed beleid. Zeker omdat dit niet altijd als de meest ‘sexy’ kant van zorginnovatie wordt gezien. Deze prijs zie ik vooral als een blijk van waardering voor het Kenniscentrum Digitale Zorg en als een aanmoediging om in de komende periode het centrum met de veldpartijen door te ontwikkelen naar een nationaal platform dat de transformatie naar hybride zorg gaat faciliteren, versnellen en opschalen.”

In de categorie personen waren, naast Rijsdijk, ondernemer-wetenschapper Madelon Bracke en immunoloog Dimitri Diavatopoulos genomineerd. Daarnaast was er ook een categorie organisaties. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo ging daar met de prijs naar huis. Namens het ziekenhuis nam cardioloog-anesthesioloog Rosita Bihariesingh (links op de foto) de prijs in ontvangst. De andere twee genomineerde organisaties die in deze categorie tot de finale doorgedrongen: zorgaanbieder Clear.bio en psychische zorgverlener Stapp@work/GGZ centraal.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Man duwt rolstoel
Langdurige zorg

Gewaarborgde hulp voor pgb is per 1 juli afgeschaft

De gewaarborgde hulp voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) uit de Wet langdurige zorg (Wlz) is per 1 juli 2024 afgeschaft. Het zorgkantoor neemt hierover contact op met bestaande budgethouders die nu een gewaarborgde hulp hebben. Voor 1 juli 2028 moet het beheer van het pgb zijn aangepast. Een budgethouder die het eigen pgb niet kan of wil beheren, kan - in plaats van een gewaarborgde hulp - een pgb-beheerder aanwijzen.

ouderenzorg
Langdurige zorg

Generiek kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan opgenomen in Register

Het generieke kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan is opgenomen in het Register van het Zorginstituut Nederland en treedt daarmee direct in werking. Het Kompas stimuleert een open gesprek en een brede blik op kwaliteit van bestaan, waarbij het leven van mensen centraal staat en zorg wordt geboden waar nodig. Het benadrukt dat behoud van eigen regie essentieel is voor kwaliteit van bestaan. Daarmee kunnen mensen hun leven leiden volgens hun persoonlijke voorkeuren.

Zorgverzekeraars blijven informatievoorziening contractering verbeteren

Om verzekerden goed te informeren tijdens het overstapseizoen, hebben zorgverzekeraars afgelopen jaar gebruik gemaakt van uniforme boodschappen die de status van de contractering weergeven. Deze teksten zijn overlegd met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en andere betrokken partijen, waaronder de Consumentenbond. Naar nu blijkt is er toch twijfel ontstaan of alle teksten helder genoeg zijn.

Bekijk alle berichten