Zorgaanbieder Mijzo werkt aan toekomst wijkverpleging en ouderenzorg
Ouderen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen woning laten functioneren. Dat is een belangrijk speerpunt van Mijzo. Deze zorgaanbieder in de ouderenzorg en wijkverpleging ontwikkelde het programma Langer Actief Thuis (LAT). Mijzo houdt zich al geruime tijd bezig met het voorbereiden op de toekomst van de wijkzorg. Daarom is ZN op bezoek gegaan bij Mijzo om te leren hoe zij met deze materie omgaan.
Er zijn meer dan een half miljoen mensen afhankelijk van thuiszorg en wijkverpleging. Helaas is er een groeiend tekort aan zorgpersoneel dat dit werk kan verrichten. Wijkverpleging is een essentieel onderdeel van de zorg. Door de vergrijzing en het feit dat mensen steeds langer thuis blijven wonen, neemt de vraag naar wijkzorg toe. Dit legt echter druk op de sector vanwege het tekort aan beschikbaar zorgpersoneel.
“Bij Langer Actief Thuis vragen we aan de cliënt wat hij wil bereiken. Wat is je doel? Dat kan bijvoorbeeld zijn zelfstandig een boodschap doen. Binnen de twaalf weken die het programma duurt, zien we dat ongeveer de helft van de cliënten uit zorg is. Zo kunnen meer mensen door hetzelfde aantal medewerkers geholpen worden” vertelt Titus van den Eijnden, Clustermanager bij Mijzo. De ZN-medewerkers die deelnamen aan het werkbezoek waren “onder de indruk van de wijze waarop Mijzo haar cliënten ondersteunt in het zo zelfstandig mogelijk blijven”, zegt Wout Adema, directeur zorg bij ZN.
Zorgverzekeraars proberen vernieuwing te stimuleren om de uitdagingen in de thuiszorg en wijkverpleging aan te gaan. Het IZA-fonds Wijkverpleging is daar een voorbeeld van. “Zorgverzekeraars hebben dit fonds samen met brancheorganisaties van de aanbieders van deze zorg opgericht. Bij dit fonds kunnen zorgaanbieders in de wijkverpleging een aanvraag doen om te werken aan passende zorg, werkplezier en arbeid besparende technologie”, licht Adema toe.
Bekijk onderstaand het filmpje van dit werkbezoek.
Uitgelichte artikelen
Gezamenlijke aanpak voor toekomstbestendige kraamzorg
Pas bevallen moeders en hun gezinnen verdienen goede kraamzorg, maar de kraamzorg staat onder druk. Personeelstekorten en een veranderende zorgvraag maken het uitdagender om pas bevallen moeders en hun gezinnen goede kraamzorg te bieden. Bo Geboortezorg en Zorgverzekeraars Nederland werken samen om de uitdagingen in de sector aan te pakken. In een gezamenlijke visie beschrijven zij een toekomstbestendige kraamzorg, zodat cliënten kunnen rekenen op passende zorg en medewerkers met plezier kunnen werken.
Vergoeding apotheekbereidingen 2025 bekend
Zorgverzekeraars hebben bekend gemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2025 niet meer vergoeden.
Voorschrift zorgtoewijzing 2025 langdurige zorg is gepubliceerd
Het voorschrift zorgtoewijzing voor 2025 is gepubliceerd. Dit voorschrift is onderdeel van afspraken tussen zorgkantoren en zorgaanbieders. Het beschrijft hoe iemand met een zorgvraag naar passende Wlz-zorg komt.