Langdurige zorg

Zorgkantoren: Gerechtshof spreekt zich niet uit over motiveringsplicht toekomstige tarieven langdurige zorg

De betrokken zorgkantoren* hebben op 31 maart 2021 kennisgenomen van de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag in het hoger beroep over het inkoopkader voor de Wet langdurige zorg. Zij gaan de uitspraak en de toelichting daarop bestuderen

De zorgkantoren zijn in hoger beroep gegaan omdat zij verduidelijking wilden van het eerdere vonnis over het inkoopkader, met oog op hun werkwijze voor de komende jaren. Het Hof oordeelt dat het vonnis van de voorzieningenrechter uitsluitend van toepassing is op 2021, en niet op 2022, 2023 en verder. De zorgkantoren bekijken nu hoe zij op basis van deze uitspraak het inkoopkader voor 2022 gaan vormgeven.

Zorgkantoren willen werken met reële en goed onderbouwde tarieven voor de langdurige zorg, maar zij kunnen niet voldoen aan de eerder door de rechter gestelde eisen voor de onderbouwing van die tarieven. Het Hof stelt nu dat deze eisen alleen van toepassing zijn voor 2021. Zorgkantoren beraden zich nu op het arrest van het Hof en de consequenties daarvan op het inkoopkader voor 2022. De komende maanden blijven zij daarover overleggen met brancheverenigingen van zorgaanbieders en met de vertegenwoordigers van cliënten. Zij hopen zo te komen tot een zo breed mogelijk gedragen inkoopkader. Zorgkantoren moeten het inkoopkader 2022 voor 1 juni publiceren.

Hoger beroep

In oktober 2020 verklaarde de rechter het beleid van de zorgkantoren voor de inkoop van langdurige zorg onrechtmatig. Zorgkantoren mogen werken met een basistarief met een opslag. De rechter stelde wel dat zij de gehanteerde tarieven voor 2021 uitgebreider moesten onderbouwen. Zorgkantoren vonden dit niet werkbaar. Zij zijn daarom tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan en hebben aan het Hof een voorstel gedaan voor een werkbare motiveringsplicht. Zorgkantoren bestuderen nu de toelichting van het Gerechtshof op hun verzoek.

Inkoopkader

Zorgkantoren zijn verantwoordelijk voor het inkopen van langdurige zorg binnen het budget dat door het ministerie van VWS beschikbaar is gesteld. In het inkoopkader stellen zij de tarieven vast en wijze waarop zij daarmee werken. Zij zoeken daarbij steeds naar een balans tussen het bieden van zekerheid en continuïteit voor zorgaanbieders en het belonen van het werken aan vernieuwing en passende zorg. Het inkoopkader is voor de zorgkantoren een belangrijk instrument om, samen met zorgaanbieders, vorm te geven aan de transitie naar een toekomstgerichte, toegankelijke, langdurige zorg voor ouderen, gehandicapten en mensen met psychische problematiek.

* van CZ, Eno, VGZ, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Man duwt rolstoel
Langdurige zorg

Gewaarborgde hulp voor pgb is per 1 juli afgeschaft

De gewaarborgde hulp voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) uit de Wet langdurige zorg (Wlz) is per 1 juli 2024 afgeschaft. Het zorgkantoor neemt hierover contact op met bestaande budgethouders die nu een gewaarborgde hulp hebben. Voor 1 juli 2028 moet het beheer van het pgb zijn aangepast. Een budgethouder die het eigen pgb niet kan of wil beheren, kan - in plaats van een gewaarborgde hulp - een pgb-beheerder aanwijzen.

ouderenzorg
Langdurige zorg

Generiek kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan opgenomen in Register

Het generieke kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan is opgenomen in het Register van het Zorginstituut Nederland en treedt daarmee direct in werking. Het Kompas stimuleert een open gesprek en een brede blik op kwaliteit van bestaan, waarbij het leven van mensen centraal staat en zorg wordt geboden waar nodig. Het benadrukt dat behoud van eigen regie essentieel is voor kwaliteit van bestaan. Daarmee kunnen mensen hun leven leiden volgens hun persoonlijke voorkeuren.

Zorgverzekeraars blijven informatievoorziening contractering verbeteren

Om verzekerden goed te informeren tijdens het overstapseizoen, hebben zorgverzekeraars afgelopen jaar gebruik gemaakt van uniforme boodschappen die de status van de contractering weergeven. Deze teksten zijn overlegd met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en andere betrokken partijen, waaronder de Consumentenbond. Naar nu blijkt is er toch twijfel ontstaan of alle teksten helder genoeg zijn.

Bekijk alle berichten