Zorgkantoren in gesprek met minister Helder over de verandering van de langdurige zorg
Demissionair minister Helder bracht maandagavond 11 december een bezoek aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Daar sprak zij met de managers en verantwoordelijken van zorgkantoren en medewerkers van ZN onder meer over de toekomst van de langdurige zorg en de rol van de zorgkantoren daarin. Ook werd aandacht besteed aan de regionale samenwerking in het zorgdomein en aan de inhoudelijke afspraken die via de zorginkoop met aanbieders worden gemaakt over innovatie.
Zorgkantoren en andere betrokken partijen staan voor een grote opgave om de langdurige zorg toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden. In dit jaarlijkse gesprek met de minister benadrukten de zorgkantoren dat zij voor zichzelf een belangrijke rol zien weggelegd in de verandering van de langdurige zorg. Zij kunnen regionaal het verschil maken. Het inkoopbeleid is een drijvende kracht achter in de regionale opgave. Ook cliëntondersteuning, een modern berichtenverkeer en resultaatgericht sturen dragen hieraan bij. Om die rol goed uit te voeren, hebben de zorgkantoren de landelijke overheid én partijen als zorgverzekeraars, zorgaanbieders, gemeenten en woningcorporaties nodig. Bijvoorbeeld voor realisatie van de bouwopgave voor ouderen en domein-overstijgende samenwerking.
Gehandicaptenzorg en ggz
Zorgkantoren hebben benadrukt dat zij onderdeel uitmaken van de brede transformatieagenda die voortkomt uit het Integraal zorgakkoord (IZA), het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) en het Gezond en Actief Leven Akkoord. Een aandachtspunt dat zij de minister hierbij meegaven is om de gehandicaptenzorg en de langdurige ggz niet te vergeten in de transformatie die nodig is. Voor deze sectoren is in de media en de politiek minder aandacht ten opzichte van ouderenzorg.
Samenwerking in de regio
De minister gaf de zorgkantoren mee dat het gesprek vooral moet gaan over hoe we in de regio met ouderen willen gaan samenwonen. “Bij de transformatie die nodig is, moet je goed aansluiten bij de cultuur en de gemeenschap zoals die in de regio bestaat”. Aan de hand van praktijkervaringen van de zorgkantoren bespraken de minister en zorgkantoren hoe de samenwerking op regionaal niveau vorm krijgt.
Uitgelichte artikelen
Zorgbemiddeling helpt de juiste zorg te vinden
Zorg gaat over mensen. Iedereen die zorg nodig heeft, heeft recht op de juiste zorg. Het vinden van deze zorg is soms best ingewikkeld. Met zorgbemiddeling helpen zorgverzekeraars mensen met vragen over hun zorg of de zorg voor hun naasten. Elke dag zitten er mensen aan de telefoon om verzekerden te helpen, bijvoorbeeld bij het zoeken van de juiste zorgverlener of als je op een wachtlijst staat. Ook geven ze informatie over mantelzorg en een second opinion. De afdeling zorgbemiddeling van je eigen zorgverzekeraar helpt je daar graag bij.
Werkbezoek van ZN aan Terwille Verslavingszorg Groningen: Housing First
Onlangs brachten wij een bezoek aan Terwille Verslavingszorg in Gronigen. Dit bezoek gaf ons waardevolle inzichten in de cruciale zorg die zij, bieden aan kwetsbare doelgroepen.
Vergoeding van aparte declaraties reiskosten Mondzorg Wlz stopt per 01-01-’25
Reiskosten die vanaf 01-01-2025 gemaakt worden voor de levering van mondzorg ten laste van de Wlz kunnen mondzorgprofessionals niet meer apart declareren bij het zorgkantoor.