Zorgkantoren passen richttariefpercentages voor 2024 aan
Zorgkantoren hebben besloten om de zogeheten richttariefpercentages voor 2024 te verhogen. Deze richttariefpercentages zijn het vertrekpunt voor de inkoopafspraken die zorgkantoren en zorgaanbieders regionaal met elkaar maken. Aanleiding voor de verhoging van de percentages is een analyse van de beschikbare jaarrekeningen van zorgaanbieders over 2022. Hieruit komt naar voren dat de vastgestelde richttariefpercentages voor 2024 niet voldoen aan de uitgangspunten van de tariefsystematiek die de zorgkantoren gebruiken. Zorgkantoren beoordelen de wijziging als substantieel en hebben besloten de wijziging niet pas in 2025, maar al in 2024 te laten ingaan.
De langdurige zorg staat voor grote uitdagingen door een toenemende vraag, stijgende kosten en een groeiend arbeidsmarktprobleem. Zorgaanbieders zijn verantwoordelijk voor een goed werkklimaat en goede bedrijfsvoering. Zorgkantoren zijn verplicht aanbieders reële tarieven te bieden. Hun gezamenlijke verantwoordelijkheid ligt in het waarborgen van de kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid van de langdurige zorg. Het ministerie van VWS is verantwoordelijk voor een financieel en uitvoerbaar kader dat de basis vormt voor de zorginkoop van de langdurige zorg. Als ieder zijn rol pakt, blijft de langdurige zorg duurzaam toegankelijk.
Reële tarieven
Voor het meerjarig inkoopbeleid dat op 1 juni 2023 is gepubliceerd zijn de jaarrekeningen van 2021 als basis gebruikt. Analyses op basis van de op dit moment beschikbare jaarrekeningen 2022 wijzen uit dat de gepubliceerde richttariefpercentages niet meer voldoen aan de in het inkoopbeleid gehanteerde uitgangspunten. Dit is de reden waarom die percentages worden verhoogd.
Herziene percentages
Dit zijn de herziene richttariefpercentages voor het jaar 2024:
- Sector V&V 96,4%
- Sector GHZ 96,0%
- Sector GGZ 96,7%
De aanpassingen zijn per zorgkantoor verwerkt in een Nota van Wijziging die op de website van elk zorgkantoor wordt gepubliceerd.
*Over het meerjarig inkoopbeleid lopen op dit moment kort gedingen.
Uitgelichte artikelen
Zorgbemiddeling helpt de juiste zorg te vinden
Zorg gaat over mensen. Iedereen die zorg nodig heeft, heeft recht op de juiste zorg. Het vinden van deze zorg is soms best ingewikkeld. Met zorgbemiddeling helpen zorgverzekeraars mensen met vragen over hun zorg of de zorg voor hun naasten. Elke dag zitten er mensen aan de telefoon om verzekerden te helpen, bijvoorbeeld bij het zoeken van de juiste zorgverlener of als je op een wachtlijst staat. Ook geven ze informatie over mantelzorg en een second opinion. De afdeling zorgbemiddeling van je eigen zorgverzekeraar helpt je daar graag bij.
Werkbezoek van ZN aan Terwille Verslavingszorg Groningen: Housing First
Onlangs brachten wij een bezoek aan Terwille Verslavingszorg in Gronigen. Dit bezoek gaf ons waardevolle inzichten in de cruciale zorg die zij, bieden aan kwetsbare doelgroepen.
Vergoeding van aparte declaraties reiskosten Mondzorg Wlz stopt per 01-01-’25
Reiskosten die vanaf 01-01-2025 gemaakt worden voor de levering van mondzorg ten laste van de Wlz kunnen mondzorgprofessionals niet meer apart declareren bij het zorgkantoor.