Zorgverzekeraars: betere wachtlijstinformatie voor ggz-zorg is noodzakelijk voor mensen die zorg nodig hebben

Om een volledig beeld te krijgen bij de omvang van het aantal wachtenden en de bijbehorende wachttijden voor ggz-zorg is het van groot belang dat zoveel mogelijk ggz-zorgaanbieders, goede en betrouwbare wachttijdinformatie aanleveren bij de NZa.

Mensen houden elkaars handen vast

De NZa heeft vandaag over de informatiekaart wachtlijsten ggz gepubliceerd. Eerder onderzoek van de VU en Universiteit Maastricht laat zien dat de wachtlijstinformatie voor ggz-zorg onvoldoende inzicht geeft. Op dit moment staan de betrouwbaarheid en volledigheid ter discussie.

De afgelopen periode is ingezet op het verbeteren van het aantal aanbieders dat wachttijdinformatie aanlevert. Het aantal instellingen wat aanlevert aan zorgbeeldportaal is in het afgelopen jaar flink gestegen. Het aantal wachtplekken lijkt daardoor ook gestegen. De stijging van het aantal wachtplekken komt voor een groot deel (meer dan 70%) door een stijging van het aantal instellingen dat informatie aanlevert. We kunnen daardoor veranderingen in het aantal wachtenden over tijd niet los zien van het aantal aanbieders dat wordt vertegenwoordigd in de dataset. We krijgen vooral een steeds beter beeld van het daadwerkelijk aantal wachtenden.

In het vaststellen van het aantal wachtenden wordt er (nog) geen rekening gehouden met ‘dubbelwachtenden’, verouderde wachttijdgegevens (mensen die ergens anders hulp hebben gevonden of af zien van behandeling) en mensen die niet bereid zijn om naar een andere zorgverlener te gaan, waar ze sneller kunnen worden geholpen.

Naast volledigheid laat het eerder genoemde onderzoek ook zien dat wachtlijstgegevens niet altijd betrouwbaar zijn. Regelmatig is er sprake van dubbeltellingen bij aanmelding en behandeling, en veroorzaken foutieve dataleveringen van enkele aanbieders grote vertekeningen in instroomcijfers en wachttijden. Dat moet beter.

Zorgbemiddeling

Mensen die op een wachtlijst staan voor ggz-zorg kunnen met hun verzekeraar contact opnemen. De afdeling zorgbemiddeling van de zorgverzekeraar kan uitzoeken of een andere ggz-aanbieder eventueel eerder ruimte heeft. Afdelingen zorgbemiddeling van verzekeraars hebben in het afgelopen jaar 12 tot 16 weken wachttijdverkorting weten te besparen voor hun verzekerden en kunnen hun verzekerden echt helpen sneller aan de beurt te zijn.

Oproep aan overheid: betere wachtlijstinformatie noodzakelijk om juiste zorg te bieden

Om de toegankelijkheid binnen de ggz goed aan te pakken en daarover een eerlijke dialoog te kunnen voeren is het van essentieel belang dat de informatie van betrouwbare kwaliteit is. Het is daarom noodzakelijk dat de wachtlijstinformatie wordt verbeterd. Uiteindelijk speelt deze informatie een belangrijke rol om de inkoop van de ggz-zorg beter aan te sluiten op de vraag in een regio. Dat moet en kan beter. Daarvoor moet de informatie volledig, betrouwbaar, en ontdubbeld zijn, zodat we weten waaraan we werken met elkaar. Met betere wachtlijstinformatie kunnen zorgverzekeraars beter bemiddelen en kunnen ze ervoor zorgen dat mensen sneller de juiste zorg krijgen en niet onnodig lang op een wachtlijst staan.

Samenwerking belangrijk om tot betere wachtlijstinformatie te komen

Om tot een meer representatief beeld van wachtlijsten in de ggz te komen werken we graag samen. We hebben daarover diverse constructieve gesprekken gevoerd met o.a. de NZa en de Nederlandse GGZ en ook onze verdere hulp aangeboden.

De invulling en concretisering van het Aanvullend Zorg en Welzijn Akkoord (AZWA) biedt een mooie kans om afspraken over toegankelijkheid en de daarbij behorende wachtlijstinformatie verder invulling te geven, zodat verzekeraars aan hun zorgplicht kunnen blijven voldoen.

 

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Mensen houden elkaars handen vast

Zorgverzekeraars: betere wachtlijstinformatie voor ggz-zorg is noodzakelijk voor mensen die zorg nodig hebben

Om een volledig beeld te krijgen bij de omvang van het aantal wachtenden en de bijbehorende wachttijden voor ggz-zorg is het van groot belang dat zoveel mogelijk ggz-zorgaanbieders, goede en betrouwbare wachttijdinformatie aanleveren bij de NZa.

Iemand werkt op een tablet

Definitief cijfer: 7 procent verzekerden stapt over naar andere verzekeraar

Ruim 1,2 miljoen verzekerden zijn eind vorig jaar en begin dit jaar overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat is 7 procent van de verzekerden. Vektis heeft dit vandaag bekend gemaakt. In het overstapseizoen van 2023/2024 was het overstappercentage 7,4 procent. Dit was het op een na hoogste overstapcijfer sinds 2006.

Digitalisering

Drie digitale gezondheidsapps krijgen in 2025 ondersteuning van ZN

Zorgverzekeraars Nederland gaat in 2025 drie digitale gezondheidsapps (diga’s) voor (zelf)zorg aanvullend aan eerstelijnszorg financieel ondersteunen. Deze apps helpen patiënten laagdrempelig en kunnen inzet van zorg voorkomen. Daarnaast zijn de apps belangrijk voor passende zorg en helpen om hybride zorg te realiseren. Op dit moment worden de apps nog niet voldoende gebruikt en dreigen ze te verdwijnen door het ontbreken van financiering. Met huisartsenkoepels LHV en NHG, branchevereniging InEen en leveranciers wordt samengewerkt aan een structurele oplossing zodat wetenschappelijk bewezen gezondheidsapps blijvend kunnen worden ingezet.

Bekijk alle berichten