Zorgverzekeraars bieden noodoplossingen na onrust over declaratieregels GGZ
Met update 13 februari 2025
Zorgverzekeraars komen met noodoplossingen voor ggz-zorgaanbieders die vanaf 1 januari 2025 hun zorgnota’s niet meer willen declareren met vermelding van de zogeheten DSM-hoofdgroepdiagnoses en het gb-ggz profiel. De NZa heeft met ingang van dit jaar de verplichting laten vallen om de DSM-hoofdgroepcodes en de gb-ggz profielen op de zorgnota te vermelden. Zorgverzekeraars moeten deze gegevens echter nog steeds ontvangen om de nota’s te kunnen controleren. Ook zijn ze onmisbaar voor een goede werking van de risicoverevening. Sommige zorgaanbieders zijn bang dat zij zonder deze verplichting juridische risico’s lopen als ze deze gegevens doorleveren aan zorgverzekeraars.

Daarover ontstond begin deze maand bij sommige ggz-aanbieders onrust. In een brief aan de Tweede Kamer heeft het ministerie van VWS eerder aangekondigd met een regeling te komen die de noodzaak voor doorgaande aanlevering van deze gegevens verduidelijkt. Deze regeling wordt naar verwachting begin april gepubliceerd.
Ondanks de bevestiging van het ministerie van VWS, gebaseerd op een advies van de landsadvocaat, dat de registratie van de DSM-hoofdgroepdiagnoses en de gb-ggz profielen en de doorlevering daarvan aan zorgverzekeraars geen risico’s oplevert, meent een aantal zorgaanbieders dat dit zonder de NZa-verplichting kan leiden tot een ongeoorloofde schending van het medisch beroepsgeheim. Deze groep vreest tevens in financiële problemen te komen als ze een aantal maanden niet kunnen declareren.
Betalen zorgnota’s met DSM-hoofdgroepcodes en gb-ggz profielen is gewoon mogelijk
Zorgverzekeraars hebben in overleg met het ministerie van VWS vastgesteld dat ggz-aanbieders hun zorgnota’s uit 2025 met DSM-hoofdgroepcodes gewoon kunnen blijven indienen en uitbetaald krijgen; voor nota’s zonder DSM-hoofdgroepcodes of gb-ggz profielen is declaratie overigens niet mogelijk. Zorgverzekeraars hopen dat zorgaanbieders ervoor zullen kiezen de DSM-hoofdgroepcode en het basis GGZ-profiel te blijven aanleveren, vooruitlopend op publicatie van de regeling.
Bevoorschotting voor grote gecontracteerde ggz-aanbieders
Als grote gecontracteerde ggz-aanbieders (met een jaaromzet groter dan 5 miljoen euro*) de DSM-hoofdgroepcodes niet meer of nog niet willen meeleveren met de zorgnota én daardoor in financiële problemen komen, kunnen zij zich melden bij de zorgverzekeraars. Die gaan dan – in overleg met de ggz-aanbieder – over tot bevoorschotting. Dit houdt in dat de zorgverzekeraar de ggz-aanbieder vooraf betaalt voor behandelingen, waarvoor de aanbieder naderhand (op het moment dat de nieuwe regeling van VWS van kracht wordt) de declaraties vanaf 1 januari 2025 alsnog bij de zorgverzekeraar moet aanleveren.
Speciale verklaringen voor kleine zorgaanbieders
Voor kleinere (niet) gecontracteerde zorgaanbieders (vrijgevestigde psychiaters, psychotherapeuten, psychologen en kleinere praktijken en instellingen) heeft ZN samen met de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde psychologen en Psychotherapeuten (LVVP), de Nederlandse GGZ, Nederlandse Vereniging voor Psychiaters (NVvP), Meer GGZ en patiëntenvereniging MIND een tijdelijke speciale verklaring voor het gebruik van de DSM-hoofdgroepen en/of basis ggz profielen ontwikkeld. Patiënten geven daarmee – tijdelijk en vooruitlopend op de aangekondigde regeling van VWS – toestemming voor het delen van deze gegevens met de zorgverzekeraar, zodat de zorgverlener kan declareren en wordt betaald. Om deze toestemming in vrijheid te geven hebben partijen ook een addendum privacyverklaring opgesteld.
Noodoplossingen blijven tot nieuwe regeling VWS
De noodoplossingen voor het declareren blijven van kracht totdat VWS met een regeling komt die verduidelijkt dat de DSM-hoofdgroepdiagnoses en basis-ggz-profielen blijvend geregistreerd moeten worden door de ggz-aanbieders en aangeleverd aan de zorgverzekeraar tot en met 2027. Hiermee blijft ook de registratieverplichting bestaan tot en met 2027. Het ministerie van VWS verwacht dat deze regeling april 2025 gereed is.
Zorg moet doorgaan
‘’Wij vinden het belangrijk dat de zorg voor patiënten en door zorgaanbieders gecontinueerd kan worden. Ook vinden we dat verzekerden niet de dupe mogen worden van deze situatie en dat zorgaanbieders financieel en inhoudelijk klem komen te zitten. Daarom hebben we gekeken wat mogelijk is. Deze oplossingen zijn het best haalbaar voor alle partijen’’, legt directeur zorg Wout Adema van Zorgverzekeraars Nederland uit.
* Update 13 februari 2025: Na interne besluitvorming is dit bijgesteld naar 5 miljoen euro. Dit omzetbedrag is echter indicatief. Neem bij twijfel contact op met de zorgverzekeraar.
Uitgelichte artikelen

Regiomonitor verpleegzorg 2025 gepubliceerd
De zorgkantoren hebben in de Regiomonitor Verpleegzorg 2025 voor alle zorgkantoorregio’s in kaart gebracht welke capaciteit er voor verpleegzorg is en hoe deze zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Dit jaar is er gekozen voor een andere opzet zodat de monitor een beter inzicht geeft in de bestaande capaciteit. Zowel als het gaat over verblijf (intramuraal) als extramuraal, de ontwikkeling hiervan over de jaren heen en de verwachte noodzakelijke ontwikkeling op basis van de zorgvraagprognose. Zorgkantoren gebruiken de regiomonitors om regionaal met zorgaanbieders, gemeenten en woningbouwcorporaties het gesprek aan te gaan over de noodzakelijke capaciteitsontwikkeling. Om in de toekomst in passende zorg voor mensen met een Wlz-indicatie te blijven voorzien.

VWS-regeling over GGZ-declaraties maakt noodoplossingen zorgverzekeraars overbodig
De noodoplossingen van zorgverzekeraars voor het declareren van GGZ-zorg zijn niet meer nodig. Het ministerie van VWS is met een regeling gekomen die de registratie van DSM-hoofdgroepdiagnoses en basis-ggz-profielen verduidelijkt. Dit was nodig vanwege grote onrust over declaratieregels eerder dit jaar.

Salland Zorgverzekeraar blaast 165 kaarsjes uit
Salland Zorgverzekeraar bestaat 165 jaar. Zorgverzekeraars Nederland feliciteert Salland Zorgverzekeraar van harte met dit jubileum.