Zorgverzekeraars blijven bezorgd over medicijntekorten ondanks daling in 2024
Zorgverzekeraars zijn bezorgd over medicijntekorten. Ook andere partijen blijven hierover zorgen houden, ook al blijken de tekorten in de laatste cijfers van de KNMP over 2024 wel te zijn gedaald. Medicijntekorten hebben een grote impact op patiënten en zorgaanbieders. Zorgverzekeraars nemen hun verantwoordelijkheid. Ze hebben al maatregelen genomen door hun inkoopbeleid (preferentiebeleid) aan te passen en werken aan extra maatregelen.

Vandaag, op de jaarlijkse Dag van Verantwoord Medicijngebruik, staan geneesmiddelentekorten centraal. Helaas hebben we daar al lange tijd mee te kampen. Medicijntekorten zijn lastig en complex. Ze zijn internationaal en hebben meerdere oorzaken. Zo zijn er productie- en leveringsproblemen in bijvoorbeeld India of China, die de aanlevering van medicijnen bemoeilijken.
Onderzoek naar oorzaken en oplossingen
Om beter inzicht te krijgen in wat zorgverzekeraars kunnen doen, hebben ze vorig jaar onderzoek laten doen naar oorzaken en oplossingen aan de hand van hun eigen gegevens. Dit onderzoek van Gupta Strategists, op basis van data van zorgverzekeraars en openbare gegevens van de Stichting Farmaceutische Kengetallen, laat onder andere zien dat ook de door zorgverzekeraars ingekochte, zogenoemde preferente middelen, tekorten laten zien.
Er blijkt daarnaast dat er géén oorzakelijk verband is tussen het preferentiebeleid van zorgverzekeraars en de tekorten. Maar omdat een groot deel van de medicijnen onder het preferentiebeleid valt, raken de tekorten deze geneesmiddelen wel.
Maatregelen getroffen
Zorgverzekeraars hebben eerder al verschillende maatregelen getroffen. Zo laten ze het preferentiebeleid los op het moment dat een tekort zich aandient. En kopen ze om beurten medicijnen in, zodat medicijnleveranciers meer gelegenheid krijgen om het preferente middel aan te bieden. Zorgverzekeraars hebben de aanbevelingen uit het onderzoek van Gupta Strategists ter harte genomen en treffen aanvullende maatregelen.
Samen op zoek naar oplossingen
Apothekersorganisatie KNMP maakt vandaag op haar website bekend dat het aantal absolute tekorten in 2024 is gedaald ten opzichte van een jaar eerder, van 2292 naar 1565. ‘’Elk tekort is er een te veel, daarom willen wij samen met de apothekers en de andere partijen komen tot meer oplossingen. Daar hebben we de KNMP bij nodig, ’’ zegt directeur Petra van Holst van ZN.
Uitgelichte artikelen

Regiomonitor verpleegzorg 2025 gepubliceerd
De zorgkantoren hebben in de Regiomonitor Verpleegzorg 2025 voor alle zorgkantoorregio’s in kaart gebracht welke capaciteit er voor verpleegzorg is en hoe deze zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Dit jaar is er gekozen voor een andere opzet zodat de monitor een beter inzicht geeft in de bestaande capaciteit. Zowel als het gaat over verblijf (intramuraal) als extramuraal, de ontwikkeling hiervan over de jaren heen en de verwachte noodzakelijke ontwikkeling op basis van de zorgvraagprognose. Zorgkantoren gebruiken de regiomonitors om regionaal met zorgaanbieders, gemeenten en woningbouwcorporaties het gesprek aan te gaan over de noodzakelijke capaciteitsontwikkeling. Om in de toekomst in passende zorg voor mensen met een Wlz-indicatie te blijven voorzien.

VWS-regeling over GGZ-declaraties maakt noodoplossingen zorgverzekeraars overbodig
De noodoplossingen van zorgverzekeraars voor het declareren van GGZ-zorg zijn niet meer nodig. Het ministerie van VWS is met een regeling gekomen die de registratie van DSM-hoofdgroepdiagnoses en basis-ggz-profielen verduidelijkt. Dit was nodig vanwege grote onrust over declaratieregels eerder dit jaar.

Salland Zorgverzekeraar blaast 165 kaarsjes uit
Salland Zorgverzekeraar bestaat 165 jaar. Zorgverzekeraars Nederland feliciteert Salland Zorgverzekeraar van harte met dit jubileum.