Zorgverzekeraars blijven informatievoorziening contractering verbeteren

Om verzekerden goed te informeren tijdens het overstapseizoen, hebben zorgverzekeraars afgelopen jaar gebruik gemaakt van uniforme boodschappen die de status van de contractering weergeven. Deze teksten zijn overlegd met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en andere betrokken partijen, waaronder de Consumentenbond. Naar nu blijkt is er toch twijfel ontstaan of alle teksten helder genoeg zijn.

Ziekenhuisgang waarin een ziekenhuisbed wordt geduwd door een verpleegkundige.

Hoewel zorgverzekeraars de contractering in 2023 eerder rond hadden dan de jaren daarvoor, is er soms meer tijd nodig om met een zorgaanbieder tot afspraken te komen over prijs en kwaliteit van de zorg. In het belang van hun verzekerden werken zorgverzekeraars voortdurend aan het verbeteren van het inkopen van zorg én ook aan de informatie hierover. Zorgverzekeraars onderhandelen met zorgaanbieders in de hele breedte van de zorg. En zijn zich daarbij zeer bewust van het feit dat ze met de portemonnee van de verzekerden zorg inkopen. Verzekerden betalen tenslotte hun premies om de beste zorg te kunnen krijgen.

Zorgverzekeraars vinden het net als de NZa belangrijk om zo duidelijk mogelijk aan hun verzekerden te communiceren over de status van de contractering. Daarom verbeteren zorgverzekeraars continu de informatievoorziening naar hun verzekerden. Dat blijven we doen – ook dit jaar – samen met verzekerden (via klantenpanels), de NZa, de Consumentenbond en de Patiëntenfederatie.

 

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Verpleegkundige controleert infuus
Dure geneesmiddelen

Zorgverzekeraars in hoger beroep tegen uitspraak CDK4/6-remmers

Zorgverzekeraars gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in het kort geding tegen de inkoopprocedure van de zogeheten CDK4/6-remmers. Dit zijn medicijnen voor de behandeling van borstkanker. Zorgverzekeraars houden deze drie gelijkwaardige geneesmiddelen beschikbaar voor alle patiënten die deze nodig hebben, maar het vonnis dreigt vergaande gevolgen voor de zorginkoop van zorgverzekeraars te hebben

Medisch specialistische zorg

Nieuwe afspraken over kankerzorg en vaatchirurgie

Vanaf volgend jaar worden 18 complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen. Dit is het resultaat van landelijke afspraken over minimale aantallen ingrepen per ziekenhuis, de zogenoemde volumenormen. Naast concentratie van zorg zal er ook spreiding plaatsvinden van minder complexe zorg. Ziekenhuizen werken op die manier samen aan de best mogelijke zorg. Dit is goed nieuws voor patiënten. Zij krijgen hiermee meer zekerheid dat deze zorg ook in de toekomst van dezelfde goede kwaliteit beschikbaar blijft.

Ziekenhuisgang waarin een ziekenhuisbed wordt geduwd door een verpleegkundige.

Zorgbemiddeling helpt bij het vinden van passende zorg

Met zorgbemiddeling helpen zorgverzekeraars mensen succesvol met vragen over hun zorg of de zorg voor hun naasten.

Bekijk alle berichten