Zorgverzekeraars blijven informatievoorziening contractering verbeteren

Om verzekerden goed te informeren tijdens het overstapseizoen, hebben zorgverzekeraars afgelopen jaar gebruik gemaakt van uniforme boodschappen die de status van de contractering weergeven. Deze teksten zijn overlegd met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en andere betrokken partijen, waaronder de Consumentenbond. Naar nu blijkt is er toch twijfel ontstaan of alle teksten helder genoeg zijn.

Ziekenhuisgang waarin een ziekenhuisbed wordt geduwd door een verpleegkundige.

Hoewel zorgverzekeraars de contractering in 2023 eerder rond hadden dan de jaren daarvoor, is er soms meer tijd nodig om met een zorgaanbieder tot afspraken te komen over prijs en kwaliteit van de zorg. In het belang van hun verzekerden werken zorgverzekeraars voortdurend aan het verbeteren van het inkopen van zorg én ook aan de informatie hierover. Zorgverzekeraars onderhandelen met zorgaanbieders in de hele breedte van de zorg. En zijn zich daarbij zeer bewust van het feit dat ze met de portemonnee van de verzekerden zorg inkopen. Verzekerden betalen tenslotte hun premies om de beste zorg te kunnen krijgen.

Zorgverzekeraars vinden het net als de NZa belangrijk om zo duidelijk mogelijk aan hun verzekerden te communiceren over de status van de contractering. Daarom verbeteren zorgverzekeraars continu de informatievoorziening naar hun verzekerden. Dat blijven we doen – ook dit jaar – samen met verzekerden (via klantenpanels), de NZa, de Consumentenbond en de Patiëntenfederatie.

 

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Langdurige zorg

Gewijzigde rekenmodule Wlz

In het gesprek met de cliënt over zorg thuis, gebruiken zorgaanbieders de Rekenmodule Wlz als hulpmiddel. Met de rekenmodule beoordelen zorgaanbieders en zorgkantoren of zorg doelmatig en verantwoord wordt ingezet. De afgelopen jaren is de Excel van de rekenmodule complexer geworden en moeilijk te onderhouden. Daarom is vanaf 1 januari 2025 een gebruiksvriendelijkere online rekenmodule beschikbaar.

Medewerker en klant bij de balie in de apotheek
Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars vergoeden medisch noodzakelijke mineralen-geneesmiddelen ook in 2025

Zorgverzekeraars vergoeden ook volgend jaar een aantal zogeheten mineralen-geneesmiddelen vanuit de basisverzekering. Het gaat om kaliumcitraat, magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en zinksulfaat (zogeheten mineralen), die een groep patiënten niet als voedingssupplement maar als geneesmiddel gebruikt. Dit betreft alleen de bereidingspreparaten en niet de merkproducten Magnence en Magemedi.

Man duwt rolstoel
Langdurige zorg

Pgb op maat vanaf 2025 voor budgethouders

Vanaf 2025 nemen zorgkantoren contact op met de pgb-beheerder over een budget afgestemd op de zorg die nodig is. Dit heet pgb op maat.

Bekijk alle berichten