Zorgverzekeraars blijven noodzakelijke medicatie uit buitenland vergoeden

Zorgverzekeraars blijven de medicijnen vergoeden die vanwege een tijdelijk tekort uit het buitenland worden gehaald. Dit maken de zorgverzekeraars bekend nadat de minister van volksgezondheid een aanwijzing heeft gegeven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze aanwijzing voorkomt dat de IGJ handhavend optreedt tegen handelingen die nodig zijn om het in het buitenland geregistreerde vergelijkbare alternatieve geneesmiddelen naar Nederland te halen omdat hier een tekort is.

Molen met medicijnen in de apotheek

Als er een tijdelijk tekort aan een bepaald geneesmiddel is, kon de IGJ tot voor kort een zogeheten tekortenbesluit uitgeven, zodat een in het buitenland geregistreerd vergelijkbaar alternatief geneesmiddelen ingekocht kon worden. De Raad van State heeft onlangs geoordeeld dat de juridische grondslag voor een tekortenbesluit ontbreekt. De IGJ mag daarom geen tekortenbesluiten meer afgeven of verlengen. Om toch noodzakelijke medicijnen in het buitenland te kunnen halen om tijdelijke tekorten op te lossen, heeft de minister de aanwijzing afgegeven aan de IGJ. Dit is een tijdelijke maatregel totdat het juiste proces in de wet is vastgelegd.

Omdat er in de branche onzekerheid bestond over de vergoedingen door zorgverzekeraars heeft Zorgverzekeraars Nederland het ministerie laten weten dat haar leden deze medicijnen blijven vergoeden.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Verpleegkundige controleert infuus
Dure geneesmiddelen

Zorgverzekeraars in hoger beroep tegen uitspraak CDK4/6-remmers

Zorgverzekeraars gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in het kort geding tegen de inkoopprocedure van de zogeheten CDK4/6-remmers. Dit zijn medicijnen voor de behandeling van borstkanker. Zorgverzekeraars houden deze drie gelijkwaardige geneesmiddelen beschikbaar voor alle patiënten die deze nodig hebben, maar het vonnis dreigt vergaande gevolgen voor de zorginkoop van zorgverzekeraars te hebben

Medisch specialistische zorg

Nieuwe afspraken over kankerzorg en vaatchirurgie

Vanaf volgend jaar worden 18 complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen. Dit is het resultaat van landelijke afspraken over minimale aantallen ingrepen per ziekenhuis, de zogenoemde volumenormen. Naast concentratie van zorg zal er ook spreiding plaatsvinden van minder complexe zorg. Ziekenhuizen werken op die manier samen aan de best mogelijke zorg. Dit is goed nieuws voor patiënten. Zij krijgen hiermee meer zekerheid dat deze zorg ook in de toekomst van dezelfde goede kwaliteit beschikbaar blijft.

Ziekenhuisgang waarin een ziekenhuisbed wordt geduwd door een verpleegkundige.

Zorgbemiddeling helpt bij het vinden van passende zorg

Met zorgbemiddeling helpen zorgverzekeraars mensen succesvol met vragen over hun zorg of de zorg voor hun naasten.

Bekijk alle berichten