Zorgverzekeraars en Bo Geboortezorg sluiten convenant om voldoende kraamzorg te garanderen
Door continuïteits- en capaciteitsproblemen staat de kraamzorgsector ernstig onder druk. Dit blijkt uit een quickscan door branchevereniging (Bo) Geboortezorg en signalen die verzekerden afgeven aan hun zorgverzekeraars. Bo Geboortezorg en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben nu een convenant getekend dat er voor moet zorgen dat de kraamzorg op de korte en langere termijn gegarandeerd blijft.
Door onder andere een tekort aan kraamverzorgenden, een hoge uitstroom van kraamverzorgenden, de naweeën van COVID en een hoog ziekteverzuim kampt de kraamzorgsector met serieuze capaciteitsproblemen. Kraamzorgaanbieders kunnen daardoor niet aan alle cliënten tijdig de zorg garanderen die nodig is. Daarnaast komen organisaties hierdoor en door sterk gestegen kosten ook steeds verder onder druk te staan.
Om kraamzorg te kunnen blijven leveren op de korte termijn, kraamverzorgenden te behouden en toe te werken naar een toekomstbestendige kraamzorgsector is nu een convenant gesloten door Zorgverzekeraars Nederland en Bo Geboortezorg. Zodat de komende maanden iedereen toegang tot kraamzorg krijgt. Digitale zorg naast de fysieke kraamzorg is onderdeel van deze afspraak. Tevens bespreekt de kraamzorgaanbieder, net zoals nu, als onderdeel van de intake, de mogelijkheden voor de inzet van mantelzorg.
In het convenant zijn afspraken gemaakt over de korte termijn (zo snel mogelijk tot eind 2023) en de langere termijn oplossingen (vanaf 2024). Het convenant ziet toe op verbetering van arbeidsomstandigheden en beloning voor kraamverzorgenden, gezonde bedrijven en noodzakelijke vernieuwing van kraamzorg. Met de actielijnen maken de partijen een eerste kwalitatieve slag. Niet alleen om de huidige capaciteit in de sector te behouden, maar ook om de beschikbare capaciteit beter te benutten en te verdelen over cliënten.
Verder willen de partijen een impuls geven aan het opleiden van nieuwe kraamverzorgenden en de inzet van digitale zorg. De kraamzorgsector wil snel in actie komen om deze maatregelen te kunnen treffen. Om dit mogelijk te maken is afgesproken om de tarieven tijdelijk te verhogen tot 10 procent boven de al vastgestelde maximale uurtarieven. De acties voor de langere termijn worden in 2023 verder uitgewerkt. Ze vormen mede de basis voor een nog verder en dieper gaande transitie van de hele sector in lijn met de uitgangspunten van het Integraal Zorgakkoord (IZA).
Bij de uitwerking van het convenant blijven de NZa, VWS, PFN en ACM betrokken, ook om ervoor te zorgen dat de kraamzorg kwalitatief goed en toegankelijk blijft.
Uitgelichte artikelen
Gezamenlijke aanpak voor toekomstbestendige kraamzorg
Pas bevallen moeders en hun gezinnen verdienen goede kraamzorg, maar de kraamzorg staat onder druk. Personeelstekorten en een veranderende zorgvraag maken het uitdagender om pas bevallen moeders en hun gezinnen goede kraamzorg te bieden. Bo Geboortezorg en Zorgverzekeraars Nederland werken samen om de uitdagingen in de sector aan te pakken. In een gezamenlijke visie beschrijven zij een toekomstbestendige kraamzorg, zodat cliënten kunnen rekenen op passende zorg en medewerkers met plezier kunnen werken.
Vergoeding apotheekbereidingen 2025 bekend
Zorgverzekeraars hebben bekend gemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2025 niet meer vergoeden.
Voorschrift zorgtoewijzing 2025 langdurige zorg is gepubliceerd
Het voorschrift zorgtoewijzing voor 2025 is gepubliceerd. Dit voorschrift is onderdeel van afspraken tussen zorgkantoren en zorgaanbieders. Het beschrijft hoe iemand met een zorgvraag naar passende Wlz-zorg komt.