Geestelijke gezondheids­zorg

Zorgverzekeraars: mentale gezondheidscentra in de strijd tegen toename mentale klachten

Zorgverzekeraars maken zich grote zorgen over de toename van mentale klachten, dit staat in een brief van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aan de Tweede kamer voor het debat over de geestelijke gezondheidszorg.

Volgens recent onderzoek kampt de helft van de jongvolwassenen met mentale klachten. Een goede mentale gezondheid tijdens je jeugd is bepalend voor je welzijn en gezondheid in het verdere leven. Zorgverzekeraars roepen daarom minister Helder en staatssecretaris Van Ooijen op om de mentale weerbaarheid van jongeren te verbeteren. Voorkom dat mentale klachten onnodig verergeren en medicaliseren waardoor de wachtlijsten in de ggz nog sneller oplopen. Naast een verbetering van de jeugdzorg pleit ZN in de brief voor een landelijke inzet van mentale gezondheidscentra. Deze centra zorgen ervoor dat mensen sneller worden geholpen in het sociaal domein, bijvoorbeeld door goede schuldhulpverlening; hierdoor hoeven mensen niet zo lang te wachten op hulp waardoor een behandeling in de ggz niet nodig is.

ZN noemt in de brief aan de Kamer nog meer om de wachtlijsten in de ggz te verkleinen: zorgverzekeraars benadrukken het belang de zorgvraagtypering in de bekostiging van de ggz die helpt om de zorg voor mensen met lichte en zware psychische klachten beter te organiseren in de regio. Zorgverzekeraars worden daarnaast belemmerd in het helpen van hun verzekerden die wachten op zorg, bijvoorbeeld via zorgbemiddeling, omdat de informatie-uitwisseling van zorgaanbieders aan zorgverzekeraars over wachtlijsten nog steeds hapert.

De brief van Zorgverzekeraars Nederland aan de Tweede Kamer.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Man duwt rolstoel
Langdurige zorg

Gewaarborgde hulp voor pgb is per 1 juli afgeschaft

De gewaarborgde hulp voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) uit de Wet langdurige zorg (Wlz) is per 1 juli 2024 afgeschaft. Het zorgkantoor neemt hierover contact op met bestaande budgethouders die nu een gewaarborgde hulp hebben. Voor 1 juli 2028 moet het beheer van het pgb zijn aangepast. Een budgethouder die het eigen pgb niet kan of wil beheren, kan - in plaats van een gewaarborgde hulp - een pgb-beheerder aanwijzen.

ouderenzorg
Langdurige zorg

Generiek kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan opgenomen in Register

Het generieke kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan is opgenomen in het Register van het Zorginstituut Nederland en treedt daarmee direct in werking. Het Kompas stimuleert een open gesprek en een brede blik op kwaliteit van bestaan, waarbij het leven van mensen centraal staat en zorg wordt geboden waar nodig. Het benadrukt dat behoud van eigen regie essentieel is voor kwaliteit van bestaan. Daarmee kunnen mensen hun leven leiden volgens hun persoonlijke voorkeuren.

Zorgverzekeraars blijven informatievoorziening contractering verbeteren

Om verzekerden goed te informeren tijdens het overstapseizoen, hebben zorgverzekeraars afgelopen jaar gebruik gemaakt van uniforme boodschappen die de status van de contractering weergeven. Deze teksten zijn overlegd met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en andere betrokken partijen, waaronder de Consumentenbond. Naar nu blijkt is er toch twijfel ontstaan of alle teksten helder genoeg zijn.

Bekijk alle berichten