Zorgverzekeraars: mentale gezondheidscentra in de strijd tegen toename mentale klachten
Zorgverzekeraars maken zich grote zorgen over de toename van mentale klachten, dit staat in een brief van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aan de Tweede kamer voor het debat over de geestelijke gezondheidszorg.
Volgens recent onderzoek kampt de helft van de jongvolwassenen met mentale klachten. Een goede mentale gezondheid tijdens je jeugd is bepalend voor je welzijn en gezondheid in het verdere leven. Zorgverzekeraars roepen daarom minister Helder en staatssecretaris Van Ooijen op om de mentale weerbaarheid van jongeren te verbeteren. Voorkom dat mentale klachten onnodig verergeren en medicaliseren waardoor de wachtlijsten in de ggz nog sneller oplopen. Naast een verbetering van de jeugdzorg pleit ZN in de brief voor een landelijke inzet van mentale gezondheidscentra. Deze centra zorgen ervoor dat mensen sneller worden geholpen in het sociaal domein, bijvoorbeeld door goede schuldhulpverlening; hierdoor hoeven mensen niet zo lang te wachten op hulp waardoor een behandeling in de ggz niet nodig is.
ZN noemt in de brief aan de Kamer nog meer om de wachtlijsten in de ggz te verkleinen: zorgverzekeraars benadrukken het belang de zorgvraagtypering in de bekostiging van de ggz die helpt om de zorg voor mensen met lichte en zware psychische klachten beter te organiseren in de regio. Zorgverzekeraars worden daarnaast belemmerd in het helpen van hun verzekerden die wachten op zorg, bijvoorbeeld via zorgbemiddeling, omdat de informatie-uitwisseling van zorgaanbieders aan zorgverzekeraars over wachtlijsten nog steeds hapert.
De brief van Zorgverzekeraars Nederland aan de Tweede Kamer.
Uitgelichte artikelen
Gezamenlijke aanpak voor toekomstbestendige kraamzorg
Pas bevallen moeders en hun gezinnen verdienen goede kraamzorg, maar de kraamzorg staat onder druk. Personeelstekorten en een veranderende zorgvraag maken het uitdagender om pas bevallen moeders en hun gezinnen goede kraamzorg te bieden. Bo Geboortezorg en Zorgverzekeraars Nederland werken samen om de uitdagingen in de sector aan te pakken. In een gezamenlijke visie beschrijven zij een toekomstbestendige kraamzorg, zodat cliënten kunnen rekenen op passende zorg en medewerkers met plezier kunnen werken.
Vergoeding apotheekbereidingen 2025 bekend
Zorgverzekeraars hebben bekend gemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2025 niet meer vergoeden.
Voorschrift zorgtoewijzing 2025 langdurige zorg is gepubliceerd
Het voorschrift zorgtoewijzing voor 2025 is gepubliceerd. Dit voorschrift is onderdeel van afspraken tussen zorgkantoren en zorgaanbieders. Het beschrijft hoe iemand met een zorgvraag naar passende Wlz-zorg komt.