Medisch specialistische zorg

Zorgverzekeraars: samen zoeken naar oplossingen seh’s en ziekenhuiszorg

Door het tekort aan arbeidskrachten, de toenemende zorgvraag door vergrijzing en de hoge(re) kwaliteitseisen komen in diverse regio’s de medisch specialistische zorg en spoedeisende hulp (seh’s) van ziekenhuizen in de regio onder ernstige druk te staan. In sommige regio’s, zoals Limburg en Friesland, zijn deze ontwikkelingen actueel. In alle regio’s zijn ziekenhuizen, zorgverleners, gemeenten en zorgverzekeraars in gesprek om de zorg anders te organiseren.

Ziekenhuisgang waarin een ziekenhuisbed wordt geduwd door een verpleegkundige.

Petra van Holst, directeur Zorgverzekeraars Nederland: ‘’Samen met de zorgpartijen hebben we in het Integraal Zorgakkoord goede afspraken gemaakt over een passende inrichting en de toegankelijkheid van de zorg. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars willen allebei dat goede zorg ook in de toekomst beschikbaar blijft voor alle inwoners in de regio. Dat is waarom alle partijen met elkaar samenwerken in de regio. We zijn goed op weg, laten we ons daar op blijven focussen en samen met de lokale en landelijke bestuurders zoeken naar de juiste oplossingen.’’

In lokale en landelijke politiek in Den Haag zijn er voorstellen om met meer geld, bijvoorbeeld door een beschikbaarheidstoeslag toe te kennen, ziekenhuizen te ondersteunen, maar er zijn onvoldoende verpleegkundigen, artsen en ander personeel om de bewuste afdelingen of ziekenhuizen in stand te houden. De personeelsproblemen bij de ziekenhuizen zorgen ervoor dat ze dienstroosters moeilijk rond krijgen. De hogere volumenormen die bepalend zijn voor de kwaliteit van de zorg maken bepaalde ingrepen of behandelingen onmogelijk in (te) kleine ziekenhuizen.

Om deze ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden, kiest een aantal ziekenhuizen voor fusies of concentratie van zorg, zodat ze de zorg effectiever en beter organiseren. Zorgverzekeraars in de regio zijn daarbij intensief betrokken, zij nemen hun zorgplicht voor de verzekerden zeer serieus.

Het gezamenlijke doel is dat alle patiënten in de regio verzekerd zijn van goede zorg, nu en in de toekomst.

 

 

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Oude man doet met veel plezier een spelletje met jongeren
Langdurige zorg

Regiomonitor verpleegzorg 2025 gepubliceerd

De zorgkantoren hebben in de Regiomonitor Verpleegzorg 2025 voor alle zorgkantoorregio’s in kaart gebracht welke capaciteit er voor verpleegzorg is en hoe deze zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Dit jaar is er gekozen voor een andere opzet zodat de monitor een beter inzicht geeft in de bestaande capaciteit. Zowel als het gaat over verblijf (intramuraal) als extramuraal, de ontwikkeling hiervan over de jaren heen en de verwachte noodzakelijke ontwikkeling op basis van de zorgvraagprognose. Zorgkantoren gebruiken de regiomonitors om regionaal met zorgaanbieders, gemeenten en woningbouwcorporaties het gesprek aan te gaan over de noodzakelijke capaciteitsontwikkeling. Om in de toekomst in passende zorg voor mensen met een Wlz-indicatie te blijven voorzien.

Handen bij elkaar
Geestelijke gezondheids­zorg

VWS-regeling over GGZ-declaraties maakt noodoplossingen zorgverzekeraars overbodig

De noodoplossingen van zorgverzekeraars voor het declareren van GGZ-zorg zijn niet meer nodig. Het ministerie van VWS is met een regeling gekomen die de registratie van DSM-hoofdgroepdiagnoses en basis-ggz-profielen verduidelijkt. Dit was nodig vanwege grote onrust over declaratieregels eerder dit jaar.

Salland Zorgverzekeraar blaast 165 kaarsjes uit

Salland Zorgverzekeraar bestaat 165 jaar. Zorgverzekeraars Nederland feliciteert Salland Zorgverzekeraar van harte met dit jubileum.

Bekijk alle berichten