Zorgverzekeraars vergoeden medisch noodzakelijke mineralen-geneesmiddelen ook in 2024
Zorgverzekeraars vergoeden ook volgend jaar een aantal zogeheten mineralen-geneesmiddelen vanuit de basisverzekering. Het gaat om kaliumcitraat, magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en zinksulfaat (zogeheten mineralen), die een groep patiënten niet als voedingssupplement maar als geneesmiddel gebruikt.

De regeling voor 2024 is gelijk aan de regeling die voor 2023 getroffen is. Gebruikers die deze geneesmiddelen in 2022 en 2023 vergoed kregen op basis van bepaalde voorwaarden, blijven deze geneesmiddelen dus ook in 2024 via hun apotheek vergoed krijgen. Dat geldt ook voor nieuwe gebruikers die aan deze vergoedingsvoorwaarden voldoen. Deze groep mineralengeneesmiddelen wordt door specifieke patiëntengroepen zoals patiënten met ernstige nierziekten of stofwisselingsziekten, gebruikt als therapeutisch middel en niet als voedingssupplement.
Het betreft de volgende middelen en voorwaarden:
- Voor magnesiumgluconaat 500 mg en magnesiumlactaat 350 mg geldt dat het eerste recept afkomstig is van een internist/MDL-arts of (kinder)nefroloog en de patiënt bekend is met renale hypomagnesiëmie of hypomagnesiëmie ten gevolge van chemotherapie of short bowel syndroom.
- Voor kaliumcitraat 500 mg geldt dat de patiënt bekend is met niersteenlijden of renale tubulaire acidose.
- Voor magnesiumcitraat 376 mg geldt dat het eerste recept afkomstig is van een internist/MDL-arts of (kinder)nefroloog.
- Voor kaliumcitraat- en magnesiumgluconaat d dranken geldt dat ze naast de bovengenoemde voorwaarden alleen worden vergoed bij patiënten met slikproblemen en kinderen jonger dan 12 jaar.
- Voor zinksulfaat capsules 200 mg geldt dat de patiënt bekend is met het syndroom van Danbolt of ziekte van Wilson.
- Voor zinksulfaat drank geldt dat het alleen wordt vergoed voor kinderen jonger dan 7 jaar.
Het Zorginstituut Nederland, de NZa, de KNMP en ZN werken momenteel samen om de bekostiging van deze groep geneesmiddelen vanaf 2025 structureel te regelen.
Uitgelichte artikelen

Zorgverzekeraars in hoger beroep tegen uitspraak CDK4/6-remmers
Zorgverzekeraars gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in het kort geding tegen de inkoopprocedure van de zogeheten CDK4/6-remmers. Dit zijn medicijnen voor de behandeling van borstkanker. Zorgverzekeraars houden deze drie gelijkwaardige geneesmiddelen beschikbaar voor alle patiënten die deze nodig hebben, maar het vonnis dreigt vergaande gevolgen voor de zorginkoop van zorgverzekeraars te hebben

Nieuwe afspraken over kankerzorg en vaatchirurgie
Vanaf volgend jaar worden 18 complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen. Dit is het resultaat van landelijke afspraken over minimale aantallen ingrepen per ziekenhuis, de zogenoemde volumenormen. Naast concentratie van zorg zal er ook spreiding plaatsvinden van minder complexe zorg. Ziekenhuizen werken op die manier samen aan de best mogelijke zorg. Dit is goed nieuws voor patiënten. Zij krijgen hiermee meer zekerheid dat deze zorg ook in de toekomst van dezelfde goede kwaliteit beschikbaar blijft.

Zorgbemiddeling helpt bij het vinden van passende zorg
Met zorgbemiddeling helpen zorgverzekeraars mensen succesvol met vragen over hun zorg of de zorg voor hun naasten.