Zorgverzekeraars verkorten maximale controletermijnen farmacie, paramedische zorg en GGZ

Zorgverzekeraars hebben, in navolging van de afspraken die eind 2019 zijn gemaakt voor de sector wijkverpleging, afgesproken om nog een aantal maximale controletermijnen te verkorten. Vanaf 2021 hanteren verzekeraars een maximale controletermijn van 2 jaar voor de sectoren farmacie en paramedische zorg en een termijn van 3 jaar voor de sector GGZ. Hiermee worden de administratieve lasten voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars verminderd.

Verzorgende houdt hand vast van oude dame

Op basis van geldende wetgeving kunnen er door zorgverzekeraars materiële controles plaatsvinden tot 5 jaar na dato. Medewerkers van zowel zorgverzekeraars als zorginstellingen zijn hierdoor soms bezig met controles over een periode die al enige tijd geleden is. Om deze administratieve lasten te verminderen is binnen het platform (Ont)regel de zorg de wens uitgesproken om de huidige maximale controletermijn van 5 jaar te verkorten.

Zorgaanbieders houden zich aan gemaakte declaratieafspraken.

Voor deze sectoren is daarom nu afgesproken om vanaf schadejaar 2021 voor gecontracteerde zorgaanbieders over te gaan op een maximale controletermijn van 2 of 3 jaar. Dit betekent dat er uiterlijk binnen die termijn een materiële controle gestart wordt. Natuurlijk geldt hierbij dat zorgaanbieders zich houden aan gemaakte declaratieafspraken opgenomen in de uniforme declaratieparagraaf, waaronder de termijn van indiening van declaraties. In het kader van uniformiteit is ook de paragraaf Controle in de Generieke Algemene Bepalingen eerste lijn hierop aangepast.”

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Man duwt rolstoel
Langdurige zorg

Gewaarborgde hulp voor pgb is per 1 juli afgeschaft

De gewaarborgde hulp voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) uit de Wet langdurige zorg (Wlz) is per 1 juli 2024 afgeschaft. Het zorgkantoor neemt hierover contact op met bestaande budgethouders die nu een gewaarborgde hulp hebben. Voor 1 juli 2028 moet het beheer van het pgb zijn aangepast. Een budgethouder die het eigen pgb niet kan of wil beheren, kan - in plaats van een gewaarborgde hulp - een pgb-beheerder aanwijzen.

ouderenzorg
Langdurige zorg

Generiek kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan opgenomen in Register

Het generieke kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan is opgenomen in het Register van het Zorginstituut Nederland en treedt daarmee direct in werking. Het Kompas stimuleert een open gesprek en een brede blik op kwaliteit van bestaan, waarbij het leven van mensen centraal staat en zorg wordt geboden waar nodig. Het benadrukt dat behoud van eigen regie essentieel is voor kwaliteit van bestaan. Daarmee kunnen mensen hun leven leiden volgens hun persoonlijke voorkeuren.

Zorgverzekeraars blijven informatievoorziening contractering verbeteren

Om verzekerden goed te informeren tijdens het overstapseizoen, hebben zorgverzekeraars afgelopen jaar gebruik gemaakt van uniforme boodschappen die de status van de contractering weergeven. Deze teksten zijn overlegd met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en andere betrokken partijen, waaronder de Consumentenbond. Naar nu blijkt is er toch twijfel ontstaan of alle teksten helder genoeg zijn.

Bekijk alle berichten