Zorgverzekeraars: verzekerden in schuldregeling kunnen op ons rekenen

Zorgverzekeraars Nederland heeft de intentie uitgesproken om mensen in of op weg naar een schuldregeling zo goed mogelijk te ondersteunen.

Veel mensen worden nu hard getroffen door de grote prijsstijgingen voor energie en levensonderhoud. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de NVVK, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en grote schuldeisers, waaronder zorgverzekeraars, hebben een verklaring ondertekend waarin ze uitspreken deze groep niet in de steek te zullen laten.

Met hun handtekening geven de partijen invulling aan een belofte die het kabinet op Prinsjesdag deed in een brief aan de Kamer. Het kabinet schrijft daarin: “Inwoners met problematische schulden moeten altijd terecht kunnen bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. Hulp aan mensen die al in de schuldhulpverlening zitten mag niet worden beëindigd. Daarover bestaat géén discussie”, aldus het kabinet in de brief.

“Het is belangrijk dat inwoners de weg naar schuldhulp vinden. Daarom laten we het niet gebeuren dat hulpvragers uit een regeling vallen of er niet in komen. Daar is niemand bij gebaat, ook de schuldeiser niet. Ik ben blij dat we die belangrijke afspraak vastleggen met gemeenten, de NVVK en schuldeisers”, aldus minister Schouten.

Rol zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars spannen zich altijd al in om te voorkomen dat verzekerden in de wettelijke betalingsregeling van het CAK terecht komen. Zij werken daarbij veel samen met schuldhulpverleners van gemeenten. In goed overleg wordt gezocht naar de beste oplossing voor verzekerden met betalingsachterstanden. Voorzitter Zorgverzekeraars Nederland Dirk Jan van den Berg: “Zorgverzekeraars weten dat de impact van schulden op de gezondheid enorm kan zijn. Natuurlijk willen we het liefst voorkomen dat verzekerden hun rekeningen niet meer kunnen betalen, maar dat ligt niet altijd binnen onze macht. Daarom doen we wat we kunnen om verzekerden in een schuldenregeling te helpen een moeilijke periode te overbruggen en hun financiën weer op de rit te krijgen.”

Bronnen: NVVK

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Ouders met baby bij de uitgang van het ziekenhuis
Eerstelijns­zorg

Gezamenlijke aanpak voor toekomstbestendige kraamzorg

Pas bevallen moeders en hun gezinnen verdienen goede kraamzorg, maar de kraamzorg staat onder druk. Personeelstekorten en een veranderende zorgvraag maken het uitdagender om pas bevallen moeders en hun gezinnen goede kraamzorg te bieden. Bo Geboortezorg en Zorgverzekeraars Nederland werken samen om de uitdagingen in de sector aan te pakken. In een gezamenlijke visie beschrijven zij een toekomstbestendige kraamzorg, zodat cliënten kunnen rekenen op passende zorg en medewerkers met plezier kunnen werken.

Eerstelijns­zorg

Vergoeding apotheekbereidingen 2025 bekend

Zorgverzekeraars hebben bekend gemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2025 niet meer vergoeden.

Oudere vrouw aan tafel met een man die wat opschrijft
Langdurige zorg

Voorschrift zorgtoewijzing 2025 langdurige zorg is gepubliceerd

Het voorschrift zorgtoewijzing voor 2025 is gepubliceerd. Dit voorschrift is onderdeel van afspraken tussen zorgkantoren en zorgaanbieders. Het beschrijft hoe iemand met een zorgvraag naar passende Wlz-zorg komt.

Bekijk alle berichten