Zorgverzekeraars: verzekerden in schuldregeling kunnen op ons rekenen
Zorgverzekeraars Nederland heeft de intentie uitgesproken om mensen in of op weg naar een schuldregeling zo goed mogelijk te ondersteunen.
Veel mensen worden nu hard getroffen door de grote prijsstijgingen voor energie en levensonderhoud. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de NVVK, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en grote schuldeisers, waaronder zorgverzekeraars, hebben een verklaring ondertekend waarin ze uitspreken deze groep niet in de steek te zullen laten.
Met hun handtekening geven de partijen invulling aan een belofte die het kabinet op Prinsjesdag deed in een brief aan de Kamer. Het kabinet schrijft daarin: “Inwoners met problematische schulden moeten altijd terecht kunnen bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. Hulp aan mensen die al in de schuldhulpverlening zitten mag niet worden beëindigd. Daarover bestaat géén discussie”, aldus het kabinet in de brief.
“Het is belangrijk dat inwoners de weg naar schuldhulp vinden. Daarom laten we het niet gebeuren dat hulpvragers uit een regeling vallen of er niet in komen. Daar is niemand bij gebaat, ook de schuldeiser niet. Ik ben blij dat we die belangrijke afspraak vastleggen met gemeenten, de NVVK en schuldeisers”, aldus minister Schouten.
Rol zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars spannen zich altijd al in om te voorkomen dat verzekerden in de wettelijke betalingsregeling van het CAK terecht komen. Zij werken daarbij veel samen met schuldhulpverleners van gemeenten. In goed overleg wordt gezocht naar de beste oplossing voor verzekerden met betalingsachterstanden. Voorzitter Zorgverzekeraars Nederland Dirk Jan van den Berg: “Zorgverzekeraars weten dat de impact van schulden op de gezondheid enorm kan zijn. Natuurlijk willen we het liefst voorkomen dat verzekerden hun rekeningen niet meer kunnen betalen, maar dat ligt niet altijd binnen onze macht. Daarom doen we wat we kunnen om verzekerden in een schuldenregeling te helpen een moeilijke periode te overbruggen en hun financiën weer op de rit te krijgen.”
Uitgelichte artikelen
Handreiking MGZ biedt startpunt voor regionale samenwerking
Als vervolg op het Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ) is een Handreiking Samenwerking MGZ ontwikkeld voor de regio’s. De handreiking biedt houvast om regionaal met het convenant aan de slag te gaan: heldere processtappen, wat moet er gebeuren en wie is verantwoordelijk. Het biedt handvatten voor regionale initiatieven en een escalatieroute als het niet lukt om tot regionale afspraken te komen. De handreiking is een waardevolle aanvulling op het convenant, dat landelijke afspraken bevat om de toegang en bereikbaarheid van MGZ voor mensen met een Wlz-indicatie te verbeteren.
Zorgverzekeraars blijven bezorgd over medicijntekorten ondanks daling in 2024
Zorgverzekeraars zijn bezorgd over medicijntekorten. Ook andere partijen blijven hierover zorgen houden, ook al blijken de tekorten in de laatste cijfers van de KNMP over 2024 wel te zijn gedaald. Medicijntekorten hebben een grote impact op patiënten en zorgaanbieders. Zorgverzekeraars nemen hun verantwoordelijkheid. Ze hebben al maatregelen genomen door hun inkoopbeleid (preferentiebeleid) aan te passen en werken aan extra maatregelen.
Voorlopig overstapcijfer 2025 bekend: 6,7% wisselt van zorgverzekeraar
Van alle verzekerden is eind vorig jaar 6,7 procent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. In totaal gaat het om 1,2 miljoen overstappers. Vektis komt met dit nog voorlopig overstapcijfer op basis van de cijfers die door de zorgverzekeraars zijn aangeleverd.