Zorgverzekeraars vragen politiek om duidelijke keuzes voor toegankelijke zorg

Om de zorg voor iedereen in Nederland toegankelijk en betaalbaar te houden, heeft Zorgverzekeraars Nederland de politieke partijen in een verkiezingspamflet aandacht gevraagd voor drie belangrijke pijlers.

1. Investeren in een Gezond Nederland
Stel duidelijke kabinetsbrede doelen vast voor een Gezond Nederland 2040. Investeer in de brede welvaart, het sociaal domein, en een gezonde jeugd. Ga door met de GreenDeal Duurzame Zorg en vergroot de bijdrage uit het Klimaatfonds voor de verduurzaming van zorgvastgoed.

2. Verbeteren van de toegankelijkheid van de zorg
Houd vast aan de gemaakte afspraken uit het Integraal Zorgakkoord. Verbeter de toegang tot eerstelijnszorg voor kwetsbare mensen, breng passende zorg in de praktijk, versnel de digitalisering van de zorg, kies voor een samenhangend zorgaanbod en benut de mogelijkheden in ons zorgstelsel voor samenwerking én ondernemerschap.

3. Nederland voorbereiden op een vergrijzende samenleving
Nederland vergrijst en dat vraagt om een overheid die de samenleving voorbereidt op het samen zorgen voor onze ouderen in de wijk. Zet de voorstellen uit het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) om in concrete acties. Houd het werken in de ouderenzorg aantrekkelijk en bouw voldoende levensloopbestendige woningen.

Kijk hier voor alle punten uit het verkiezingspamflet van Zorgverzekeraars Nederland.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Man duwt rolstoel
Langdurige zorg

Gewaarborgde hulp voor pgb is per 1 juli afgeschaft

De gewaarborgde hulp voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) uit de Wet langdurige zorg (Wlz) is per 1 juli 2024 afgeschaft. Het zorgkantoor neemt hierover contact op met bestaande budgethouders die nu een gewaarborgde hulp hebben. Voor 1 juli 2028 moet het beheer van het pgb zijn aangepast. Een budgethouder die het eigen pgb niet kan of wil beheren, kan - in plaats van een gewaarborgde hulp - een pgb-beheerder aanwijzen.

ouderenzorg
Langdurige zorg

Generiek kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan opgenomen in Register

Het generieke kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan is opgenomen in het Register van het Zorginstituut Nederland en treedt daarmee direct in werking. Het Kompas stimuleert een open gesprek en een brede blik op kwaliteit van bestaan, waarbij het leven van mensen centraal staat en zorg wordt geboden waar nodig. Het benadrukt dat behoud van eigen regie essentieel is voor kwaliteit van bestaan. Daarmee kunnen mensen hun leven leiden volgens hun persoonlijke voorkeuren.

Zorgverzekeraars blijven informatievoorziening contractering verbeteren

Om verzekerden goed te informeren tijdens het overstapseizoen, hebben zorgverzekeraars afgelopen jaar gebruik gemaakt van uniforme boodschappen die de status van de contractering weergeven. Deze teksten zijn overlegd met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en andere betrokken partijen, waaronder de Consumentenbond. Naar nu blijkt is er toch twijfel ontstaan of alle teksten helder genoeg zijn.

Bekijk alle berichten