Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars waarborgen financiering Meer Tijd voor de Patiënt

In steeds meer huisartsenpraktijken kunnen patiënten die dat nodig hebben, langere consulten krijgen bij hun huisarts. De opschaling van de werkwijze Meer Tijd voor de Patiënt (MTVP) verloopt volgens verwachting. Ongeveer een kwart van de huisartsen is sinds april met MTVP gestart, per 1 juli volgt een tweede groep en per 1 januari 2024 zijn alle huisartsen in staat een MTVP-contract te sluiten. Zorgverzekeraars hebben vertrouwen in de werkwijze MTVP en zetten de huidige afspraken voort in 2024.

Meer tijd voor de Patiënt is een direct gevolg van afspraken die begin dit jaar gemaakt zijn in het Integraal Zorgakkoord (IZA). De kern van MTVP is dat door een goede organisatie en ondersteuning van de praktijk er meer ruimte komt om goede zorg te leveren. Veel patiënten hebben baat bij een langer consult, ze worden minder vaak doorverwezen en huisartsen ervaren meer plezier in hun werk als ze hun patiënten meer aandacht kunnen geven. Dit zijn een paar inhoudelijke uitgangspunten van MTVP.

Directeur zorg van Zorgverzekeraars Nederland Wout Adema: ‘‘Hoewel het idee eenvoudig is, vraagt het heel wat van huisartsen om hun praktijkvoering te veranderen. Dat zoveel huisartsen daar zo voortvarend mee aan de slag gaan, daar hebben we als zorgverzekeraars bewondering voor. Samen met de LHV en InEen monitoren we de verdere uitwerking van de afspraken, zodat Meer tijd voor de Patiënt daadwerkelijk oplevert wat we ermee beogen’’.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Ernst Kuipers van VWS uitleg gegeven over de vervolgstappen. Dit is naar aanleiding van het advies van de NZa over de vormgeving van de structurele bekostiging van Meer Tijd voor de Patiënt, dat net is uitgebracht. “We onderstrepen – net als de NZa – het belang van een zorgvuldige overgang naar reguliere en structurele financiering van Meer Tijd voor de Patiënt. We verwachten dat dit in 2025 alsnog mogelijk wordt gemaakt. Tot die tijd financieren zorgverzekeraars MTVP zoals ze dat ook in 2023 hebben gedaan”, aldus Wout Adema.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Medewerker en klant bij de balie in de apotheek
Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars blijven bezorgd over medicijntekorten ondanks daling in 2024

Zorgverzekeraars zijn bezorgd over medicijntekorten. Ook andere partijen blijven hierover zorgen houden, ook al blijken de tekorten in de laatste cijfers van de KNMP over 2024 wel te zijn gedaald. Medicijntekorten hebben een grote impact op patiënten en zorgaanbieders. Zorgverzekeraars nemen hun verantwoordelijkheid. Ze hebben al maatregelen genomen door hun inkoopbeleid (preferentiebeleid) aan te passen en werken aan extra maatregelen.

Medewerkers in een callcenter

Voorlopig overstapcijfer 2025 bekend: 6,7% wisselt van zorgverzekeraar

Van alle verzekerden is eind vorig jaar 6,7 procent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. In totaal gaat het om 1,2 miljoen overstappers. Vektis komt met dit nog voorlopig overstapcijfer op basis van de cijfers die door de zorgverzekeraars zijn aangeleverd.

Twee vrouwen in gesprek
Geestelijke gezondheids­zorg

Reactie ZN op onduidelijkheid GGZ-declaraties met dsm-code

Zorgverzekeraars vinden de onduidelijkheid rond de GGZ-declaraties en de vermelding van de zogeheten dsm-classificatie op de factuur onwenselijk voor de zorgaanbieders en hun patiënten. In een vroeg stadium hebben wij de overheid gewaarschuwd voor deze onduidelijkheid en aangedrongen op een tijdige oplossing.

Bekijk alle berichten