Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars waarborgen financiering Meer Tijd voor de Patiënt

In steeds meer huisartsenpraktijken kunnen patiënten die dat nodig hebben, langere consulten krijgen bij hun huisarts. De opschaling van de werkwijze Meer Tijd voor de Patiënt (MTVP) verloopt volgens verwachting. Ongeveer een kwart van de huisartsen is sinds april met MTVP gestart, per 1 juli volgt een tweede groep en per 1 januari 2024 zijn alle huisartsen in staat een MTVP-contract te sluiten. Zorgverzekeraars hebben vertrouwen in de werkwijze MTVP en zetten de huidige afspraken voort in 2024.

Meer tijd voor de Patiënt is een direct gevolg van afspraken die begin dit jaar gemaakt zijn in het Integraal Zorgakkoord (IZA). De kern van MTVP is dat door een goede organisatie en ondersteuning van de praktijk er meer ruimte komt om goede zorg te leveren. Veel patiënten hebben baat bij een langer consult, ze worden minder vaak doorverwezen en huisartsen ervaren meer plezier in hun werk als ze hun patiënten meer aandacht kunnen geven. Dit zijn een paar inhoudelijke uitgangspunten van MTVP.

Directeur zorg van Zorgverzekeraars Nederland Wout Adema: ‘‘Hoewel het idee eenvoudig is, vraagt het heel wat van huisartsen om hun praktijkvoering te veranderen. Dat zoveel huisartsen daar zo voortvarend mee aan de slag gaan, daar hebben we als zorgverzekeraars bewondering voor. Samen met de LHV en InEen monitoren we de verdere uitwerking van de afspraken, zodat Meer tijd voor de Patiënt daadwerkelijk oplevert wat we ermee beogen’’.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Ernst Kuipers van VWS uitleg gegeven over de vervolgstappen. Dit is naar aanleiding van het advies van de NZa over de vormgeving van de structurele bekostiging van Meer Tijd voor de Patiënt, dat net is uitgebracht. “We onderstrepen – net als de NZa – het belang van een zorgvuldige overgang naar reguliere en structurele financiering van Meer Tijd voor de Patiënt. We verwachten dat dit in 2025 alsnog mogelijk wordt gemaakt. Tot die tijd financieren zorgverzekeraars MTVP zoals ze dat ook in 2023 hebben gedaan”, aldus Wout Adema.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Man duwt rolstoel
Langdurige zorg

Gewaarborgde hulp voor pgb is per 1 juli afgeschaft

De gewaarborgde hulp voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) uit de Wet langdurige zorg (Wlz) is per 1 juli 2024 afgeschaft. Het zorgkantoor neemt hierover contact op met bestaande budgethouders die nu een gewaarborgde hulp hebben. Voor 1 juli 2028 moet het beheer van het pgb zijn aangepast. Een budgethouder die het eigen pgb niet kan of wil beheren, kan - in plaats van een gewaarborgde hulp - een pgb-beheerder aanwijzen.

ouderenzorg
Langdurige zorg

Generiek kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan opgenomen in Register

Het generieke kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan is opgenomen in het Register van het Zorginstituut Nederland en treedt daarmee direct in werking. Het Kompas stimuleert een open gesprek en een brede blik op kwaliteit van bestaan, waarbij het leven van mensen centraal staat en zorg wordt geboden waar nodig. Het benadrukt dat behoud van eigen regie essentieel is voor kwaliteit van bestaan. Daarmee kunnen mensen hun leven leiden volgens hun persoonlijke voorkeuren.

Zorgverzekeraars blijven informatievoorziening contractering verbeteren

Om verzekerden goed te informeren tijdens het overstapseizoen, hebben zorgverzekeraars afgelopen jaar gebruik gemaakt van uniforme boodschappen die de status van de contractering weergeven. Deze teksten zijn overlegd met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en andere betrokken partijen, waaronder de Consumentenbond. Naar nu blijkt is er toch twijfel ontstaan of alle teksten helder genoeg zijn.

Bekijk alle berichten