Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars waarborgen financiering Meer Tijd voor de Patiënt

In steeds meer huisartsenpraktijken kunnen patiënten die dat nodig hebben, langere consulten krijgen bij hun huisarts. De opschaling van de werkwijze Meer Tijd voor de Patiënt (MTVP) verloopt volgens verwachting. Ongeveer een kwart van de huisartsen is sinds april met MTVP gestart, per 1 juli volgt een tweede groep en per 1 januari 2024 zijn alle huisartsen in staat een MTVP-contract te sluiten. Zorgverzekeraars hebben vertrouwen in de werkwijze MTVP en zetten de huidige afspraken voort in 2024.

Meer tijd voor de Patiënt is een direct gevolg van afspraken die begin dit jaar gemaakt zijn in het Integraal Zorgakkoord (IZA). De kern van MTVP is dat door een goede organisatie en ondersteuning van de praktijk er meer ruimte komt om goede zorg te leveren. Veel patiënten hebben baat bij een langer consult, ze worden minder vaak doorverwezen en huisartsen ervaren meer plezier in hun werk als ze hun patiënten meer aandacht kunnen geven. Dit zijn een paar inhoudelijke uitgangspunten van MTVP.

Directeur zorg van Zorgverzekeraars Nederland Wout Adema: ‘‘Hoewel het idee eenvoudig is, vraagt het heel wat van huisartsen om hun praktijkvoering te veranderen. Dat zoveel huisartsen daar zo voortvarend mee aan de slag gaan, daar hebben we als zorgverzekeraars bewondering voor. Samen met de LHV en InEen monitoren we de verdere uitwerking van de afspraken, zodat Meer tijd voor de Patiënt daadwerkelijk oplevert wat we ermee beogen’’.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Ernst Kuipers van VWS uitleg gegeven over de vervolgstappen. Dit is naar aanleiding van het advies van de NZa over de vormgeving van de structurele bekostiging van Meer Tijd voor de Patiënt, dat net is uitgebracht. “We onderstrepen – net als de NZa – het belang van een zorgvuldige overgang naar reguliere en structurele financiering van Meer Tijd voor de Patiënt. We verwachten dat dit in 2025 alsnog mogelijk wordt gemaakt. Tot die tijd financieren zorgverzekeraars MTVP zoals ze dat ook in 2023 hebben gedaan”, aldus Wout Adema.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Molen met medicijnen in de apotheek

Zorgverzekeraars blijven noodzakelijke medicatie uit buitenland vergoeden

Zorgverzekeraars blijven de medicijnen vergoeden die vanwege een tijdelijk tekort uit het buitenland worden gehaald. Dit maken de zorgverzekeraars bekend nadat de minister van volksgezondheid een aanwijzing heeft gegeven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze aanwijzing voorkomt dat de IGJ handhavend optreedt tegen handelingen die nodig zijn om het in het buitenland geregistreerde vergelijkbare alternatieve geneesmiddelen naar Nederland te halen omdat hier een tekort is.

Reactie ZN op besluit VNG d.d. 29-11-2024 over Integraal Zorgakkoord (IZA)

We staan in Nederland voor grote en urgente uitdagingen in de zorg. Met het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn door betrokken partijen gezamenlijk belangrijke stappen gezet om die uitdagingen het hoofd te bieden.

Zorgverzekeraars zijn dan ook erg bezorgd over gevolgen van het besluit van de VNG dat vandaag is genomen om zich vooralsnog terug te trekken uit de lopende gesprekken over het vervolg van het IZA.

Gehandicapte man krijgt hulp bij het eten
Langdurige zorg

Afronding pilot Morele Beraadkamer Meerzorg

Dagelijks ervaren klantadviseurs dilemma’s bij het beoordelen van de voortdurend stijgende meerzorg aanvragen voor cliënten. Meerzorg is een manier om complexe zorg die niet binnen het zorgprofiel van een cliënt past te financieren. Om de klantadviseurs houvast te geven in het toekennen van meerzorg, is twee jaar geleden de pilot Morele Beraadkamer Meerzorg (MBM) gestart. Het laatste deel hiervan is op 25 november afgerond met een handreiking en moresprudentie voor alle beoordeelaars van meerzorg, die hen helpt hun werk beter te kunnen doen.

Bekijk alle berichten