Zorgverzekeraars zijn verheugd met handtekening huisartsen voor Integraal Zorgakkoord
Zorgverzekeraars zijn verheugd dat de huisartsen het Integraal Zorgakkoord ondertekenen. Samen met hen en met de andere partijen in de zorg willen zorgverzekeraars werken aan toekomstbestendige zorg. Meer tijd voor de Patiënt is daarbij een belangrijk onderdeel, waarmee een belangrijke stap richting de toekomst wordt gezet. Samen met de huisartsen- en regio-organisaties gaan zorgverzekeraars verder uitvoering geven aan de gemaakte afspraken.
Huisartsen hebben een belangrijke rol in de zorg. Ze hebben een hoge werkdruk, waardoor ook elders de zorg kan vastlopen, bijvoorbeeld in de ggz en het sociaal domein. Het is in het belang van alle verzekerden dat de huisartsenzorg structureel verbetert. En het is ook in het belang van de huisarts en zijn of haar medewerkers.
Structurele verbetering huisartsenzorg
De afgelopen maanden zijn de zorgverzekeraars daarom constructief in overleg met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen geweest om de afspraken uit het IZA ook daadwerkelijk concreet te maken. Zorgverzekeraars willen dit zorgvuldig doen om de zorg ook structureel te verbeteren. Dit betekent dat er ook in de organisatie van de huisartsenzorg het nodige moet gebeuren.
Afgesproken is dat huisartsen meer tijd krijgen voor de patiënten die dat nodig hebben. En de huisartsenzorg in de avond-, nacht- en weekeinde-uren verbetert. Huisartsen krijgen meer regie op de wijze van het draaien van diensten en een betere verdeling van diensten. Daarbij houden zorgverzekeraars oog voor het op peil houden van de huisartsenzorg overdag.
Belangrijke randvoorwaarden
Zorgverzekeraars zijn verheugd dat het met deze gezamenlijke afspraken is gelukt om belangrijke randvoorwaarden overeen te komen over de tarieven, een goede dekking en een gezamenlijk tijdpad. Zorgverzekeraars zullen zich vol blijven inzetten om samen met alle bij het IZA betrokken partijen de zorg in Nederland, inclusief de eerste lijn, te verbeteren en klaar te maken voor de toekomst.
Uitgelichte artikelen
Handreiking MGZ biedt startpunt voor regionale samenwerking
Als vervolg op het Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ) is een Handreiking Samenwerking MGZ ontwikkeld voor de regio’s. De handreiking biedt houvast om regionaal met het convenant aan de slag te gaan: heldere processtappen, wat moet er gebeuren en wie is verantwoordelijk. Het biedt handvatten voor regionale initiatieven en een escalatieroute als het niet lukt om tot regionale afspraken te komen. De handreiking is een waardevolle aanvulling op het convenant, dat landelijke afspraken bevat om de toegang en bereikbaarheid van MGZ voor mensen met een Wlz-indicatie te verbeteren.
Zorgverzekeraars blijven bezorgd over medicijntekorten ondanks daling in 2024
Zorgverzekeraars zijn bezorgd over medicijntekorten. Ook andere partijen blijven hierover zorgen houden, ook al blijken de tekorten in de laatste cijfers van de KNMP over 2024 wel te zijn gedaald. Medicijntekorten hebben een grote impact op patiënten en zorgaanbieders. Zorgverzekeraars nemen hun verantwoordelijkheid. Ze hebben al maatregelen genomen door hun inkoopbeleid (preferentiebeleid) aan te passen en werken aan extra maatregelen.
Voorlopig overstapcijfer 2025 bekend: 6,7% wisselt van zorgverzekeraar
Van alle verzekerden is eind vorig jaar 6,7 procent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. In totaal gaat het om 1,2 miljoen overstappers. Vektis komt met dit nog voorlopig overstapcijfer op basis van de cijfers die door de zorgverzekeraars zijn aangeleverd.