Zorgverzekeraars zijn verheugd met handtekening huisartsen voor Integraal Zorgakkoord
Zorgverzekeraars zijn verheugd dat de huisartsen het Integraal Zorgakkoord ondertekenen. Samen met hen en met de andere partijen in de zorg willen zorgverzekeraars werken aan toekomstbestendige zorg. Meer tijd voor de Patiënt is daarbij een belangrijk onderdeel, waarmee een belangrijke stap richting de toekomst wordt gezet. Samen met de huisartsen- en regio-organisaties gaan zorgverzekeraars verder uitvoering geven aan de gemaakte afspraken.
Huisartsen hebben een belangrijke rol in de zorg. Ze hebben een hoge werkdruk, waardoor ook elders de zorg kan vastlopen, bijvoorbeeld in de ggz en het sociaal domein. Het is in het belang van alle verzekerden dat de huisartsenzorg structureel verbetert. En het is ook in het belang van de huisarts en zijn of haar medewerkers.
Structurele verbetering huisartsenzorg
De afgelopen maanden zijn de zorgverzekeraars daarom constructief in overleg met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen geweest om de afspraken uit het IZA ook daadwerkelijk concreet te maken. Zorgverzekeraars willen dit zorgvuldig doen om de zorg ook structureel te verbeteren. Dit betekent dat er ook in de organisatie van de huisartsenzorg het nodige moet gebeuren.
Afgesproken is dat huisartsen meer tijd krijgen voor de patiënten die dat nodig hebben. En de huisartsenzorg in de avond-, nacht- en weekeinde-uren verbetert. Huisartsen krijgen meer regie op de wijze van het draaien van diensten en een betere verdeling van diensten. Daarbij houden zorgverzekeraars oog voor het op peil houden van de huisartsenzorg overdag.
Belangrijke randvoorwaarden
Zorgverzekeraars zijn verheugd dat het met deze gezamenlijke afspraken is gelukt om belangrijke randvoorwaarden overeen te komen over de tarieven, een goede dekking en een gezamenlijk tijdpad. Zorgverzekeraars zullen zich vol blijven inzetten om samen met alle bij het IZA betrokken partijen de zorg in Nederland, inclusief de eerste lijn, te verbeteren en klaar te maken voor de toekomst.
Uitgelichte artikelen
Gewijzigde rekenmodule Wlz
In het gesprek met de cliënt over zorg thuis, gebruiken zorgaanbieders de Rekenmodule Wlz als hulpmiddel. Met de rekenmodule beoordelen zorgaanbieders en zorgkantoren of zorg doelmatig en verantwoord wordt ingezet. De afgelopen jaren is de Excel van de rekenmodule complexer geworden en moeilijk te onderhouden. Daarom is vanaf 1 januari 2025 een gebruiksvriendelijkere online rekenmodule beschikbaar.
Zorgverzekeraars vergoeden medisch noodzakelijke mineralen-geneesmiddelen ook in 2025
Zorgverzekeraars vergoeden ook volgend jaar een aantal zogeheten mineralen-geneesmiddelen vanuit de basisverzekering. Het gaat om kaliumcitraat, magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en zinksulfaat (zogeheten mineralen), die een groep patiënten niet als voedingssupplement maar als geneesmiddel gebruikt. Dit betreft alleen de bereidingspreparaten en niet de merkproducten Magnence en Magemedi.
Pgb op maat vanaf 2025 voor budgethouders
Vanaf 2025 nemen zorgkantoren contact op met de pgb-beheerder over een budget afgestemd op de zorg die nodig is. Dit heet pgb op maat.