Digitale zorg

Digitale zorg speelt een cruciale rol in het waarborgen van duurzame toegankelijkheid van zorg. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zet zich in om samen met zorgorganisaties de digitale transformatie in de zorg te versnellen en te verbeteren. Door middel van digitalisering kunnen we de toegankelijkheid van zorg verbeteren, kwaliteit van zorg verhogen en arbeidsinzet en zorgkosten verlagen.

Oudere vrouw werkt op tablet

Een mooi project binnen deze digitale transformatie is het pilot-projectDigitale Gezondheidsapps (DiGA). Dit project richt zich op het breder inzetten en opschalen van bewezen gezondheidsapps die patiënten ondersteunen bij zelfzorg en zelfmanagement. De pilot bevat momenteel de apps Untire, URinControl en Vertigo Training. Deze apps bieden digitale interventies voor patiënten en dragen bij aan een stepped-care-behandeling, waarbij de inzet van de app vaak de eerste stap is. Door het gebruik van deze apps kunnen we verdere medicalisering voorkomen en de inzet van duurdere zorg verminderen. 

Digizo.nu

Daarnaast werkt de IZA werkgroep Hybride Zorg samen met de 14 IZA-partijen aan diverse afspraken. Voorbeelden van deze afspraken waaaanr wij een bijdrage leveren zijn projecten zoals Digitale Zorg en Welzijn Dichtbij van de Alliantie Digitaal Samenleven, Zorg Medische Service Centra (ZMSC’s) en Digizo.nu. Digizo.nu is een programma dat zich richt op het breed opschalen van bewezen digitale en hybride (zorg)processen die écht waarde toevoegen voor zowel zorgverleners, patiënten, cliënten als burgers. Door samen te werken met de 14 IZA-partijen kunnen we impactvolle digitale oplossingen opschalen en implementeren die arbeidsinzet verlagen en bijdragen aan een gezondere samenleving. 

Ambitie

Om de digitaliseringsbeweging te stimuleren, formuleren zorgverzekeraars en zorgkantoren jaarlijks ambities op het gebied van digitalisering en gegevensuitwisseling. Deze gezamenlijke ambities zijn gericht op het creëren van toegankelijke, toekomstbestendige en patiëntgerichte zorg. Door onder andere te investeren in bewezen effectieve digitale gezondheidsapps en samen te werken met ketenpartners, zorgen we voor een structurele oplossing om deze apps blijvend in te kunnen zetten. Daarnaast blijven werken we aan de verdere doorontwikkeling en opschaling van impactvolle digitale en hybride zorgprocessen binnen het programma Digizo.nu. 

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Digitalisering

Drie digitale gezondheidsapps krijgen in 2025 ondersteuning van ZN

Zorgverzekeraars Nederland gaat in 2025 drie digitale gezondheidsapps (diga’s) voor (zelf)zorg aanvullend aan eerstelijnszorg financieel ondersteunen. Deze apps helpen patiënten laagdrempelig en kunnen inzet van zorg voorkomen. Daarnaast zijn de apps belangrijk voor passende zorg en helpen om hybride zorg te realiseren. Op dit moment worden de apps nog niet voldoende gebruikt en dreigen ze te verdwijnen door het ontbreken van financiering. Met huisartsenkoepels LHV en NHG, branchevereniging InEen en leveranciers wordt samengewerkt aan een structurele oplossing zodat wetenschappelijk bewezen gezondheidsapps blijvend kunnen worden ingezet.

Digitalisering

De fax is eindelijk uit de zorg verdwenen

Het faxgebruik in de zorg behoort tot het verleden. Dat is goed nieuws, want naast ouderwets is het gebruik van een fax in de zorg onveilig en kostbaar. De missie van het programma Faexit: een Nederlandse gezondheidszorg zonder fax, is eind 2024 gerealiseerd. Met het verdwijnen van de fax uit de zorg is een belangrijk en concreet IZA-resultaat behaald in het onderdeel digitalisering en gegevensuitwisseling.

Vrouw achter de computer met telefoon in haar hand
Digitalisering

Nationale visie op gezondheidsinformatiestelsel naar de Tweede Kamer

De nationale visie op het gezondheidsinformatiestelsel is klaar. Op 6 april stuurde minister Kuipers de visie naar de Tweede Kamer. De nationale visie is opgesteld onder regie van het ministerie van VWS, samen met Nictiz, VZVZ en ZN. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is trots op het gezamenlijk bereikte resultaat. Er ligt nu een visie die voor de korte en langere termijn richting kan geven aan de ontwikkeling van het gezondheidsinformatiestelsel. Een belangrijke stap voor het inrichten van het toekomstige gezondheidsinformatiestelsel.

Bekijk alle berichten