Eerstelijns­zorg

Eerstelijnszorg is zorg die altijd toegankelijk moet zijn. Nu en in de toekomst.

Onderwerpen in dit dossier

Bij eerstelijnszorg gaat het bijvoorbeeld om zorg die geleverd wordt door de huisarts, fysiotherapeut, wijkverpleegkundige en apotheker. Om een goede toegang tot eerstelijnszorg en een gezond leven voor iedereen waar te kunnen blijven maken, moeten we de deze zorg anders in gaan richten. Ook het Integraal Zorgakkoord (IZA) benadrukt dat verandering nodig is om de kwaliteit en betaalbaarheid te behouden.

Samen met andere partijen uit de zorg richt ZN zich onder andere op het versterken van de onderlinge samenwerking binnen de eerstelijnszorg. Het uitgangspunt is goede zorg voor de verzekerde waarbij de zorgprofessionals in goede onderlinge afstemming met het sociaal domein ook oog hebben voor het welzijn.

ZN is actief betrokken bij verschillende dossiers binnen de eerstelijnszorg:

Gerelateerde publicaties

Eerstelijns­zorg PDF

Algemene bepalingen eerstelijnszorg

Medisch specialistische zorg PDF

Overzicht verwijzers van eerste naar tweede lijn

Download publicatie Overzicht verwijzers van eerste naar tweede lijn

Vervolg redeneerlijn Zorgverzekeraars en de regio

In de ‘redeneerlijn’ Basis op orde, ruimte voor vernieuwing heeft het ZN-bestuur vastgelegd hoe de zorgverzekeraars invulling willen geven aan de in de ’hoofdlijnenakkoorden (HLA’s) vastgelegde afspraken.

Download publicatie Vervolg redeneerlijn Zorgverzekeraars en de regio

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Molen met medicijnen in de apotheek
Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars verlagen de administratieve lasten voor bijlage 2-middelen.

Zorgverzekeraars hebben besloten om per 1 september 2024 de ZN-formulieren te laten vervallen voor de SGLT2-remmers canagliflozine, dapagliflozine, empagliflozine en ertugliflozine én voor de DPP4-remmers linagliptine, saxagliptine, sitagliptine, vildagliptine. De afschaffing geldt voor alle patiënten die deze geneesmiddelen op of na 1 september 2024 met een recept komen afhalen in de apotheek. De aanpassing van de taxe voor SGLT-2- en DDP-4-remmers heeft per abuis niet plaatsgevonden per 1 september. Per 1 oktober wordt dit alsnog doorgevoerd.

Vrouw aan het werk in de apotheek
Eerstelijns­zorg

Voorwaarden voor eigen digitale formulieren declaraties apothekers

Om declaraties van geneesmiddelen vergoed te krijgen door zorgverzekeraars vullen artsen en apothekers, en soms ook andere zorgverleners, formulieren in. Deze formulieren komen van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De ervaring uit de praktijk leert dat zorgverleners de formulieren digitaal maken. Om ervoor te zorgen dat deze formulieren alle benodigde informatie bevatten, zijn voorwaarden opgesteld waaraan deze formulieren moeten voldoen.

Vrouw bij de tandarts
Eerstelijns­zorg

Verminderen van ongewenste mijding van mondzorg vanwege financiële redenen

Eindverslag en aanvullende analyse over mijding van mondzorg om financiële redenen zijn beschikbaar.

Bekijk alle berichten