Geestelijke gezondheidszorg
Van behandeling en genezing naar maatschappelijk herstel voor mensen met psychische kwetsbaarheden.
Onderwerpen in dit dossier
Goede en bewezen voorbeelden
De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) verschuift langzaam van alleen behandelen en genezen naar het werken aan maatschappelijk herstel voor mensen met psychische kwetsbaarheden. Dat betekent dat er goed moet worden gekeken naar passende zorg. Onderbehandeling van zware klachten en overbehandeling van lichte klachten moet worden voorkomen. Alle partijen die betrokken zijn in de GGZ ontwikkelen goede en bewezen voorbeelden verder.
Passend zorgaanbod
Voor een passend zorgaanbod is het belangrijk dat er een goede afstemming en samenwerking is tussen huisartsen, de GGZ en het sociaal domein. Een goed beeld van de benodigde capaciteit, voorzieningen en het zorgaanbod in de regio helpt daarbij. Regionale samenwerking is cruciaal voor zorgverzekeraars om een passend aanbod te organiseren. De wachtlijsten moeten op regionaal niveau worden aangepakt. Zorgverzekeraars sturen daar in de regio op. Het gebruik van digitale toepassingen is een van de oplossingen die kan helpen bij het terugbrengen van de wachtlijsten. Voor een passend zorgaanbod gelden de uitgangspunten uit het integraal zorgakkoord (IZA): zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan.
Meer weten?
Op de website van diverse organisaties staat meer informatie over bijvoorbeeld afspraken en kaders voor de GGZ. Kijk daarvoor op:
Gerelateerde publicaties
Algemene bepalingen GGZ 2025
Uniforme declaratieparagraaf GGZ 2025
Handreiking bij de aanvraag transformatiemiddelen voor de functie van het verkennende gesprek binnen de mentale gezondheidscentra
Algemene bepalingen GGZ 2024
Uniforme declaratieparagraaf GGZ 2024
Strategisch vergezicht GGZ 2023
Algemene bepalingen GGZ 2023
Document met de algemene bepalingen voor de GGZ voor 2023.
Uniforme declaratieparagraaf GGZ 2023
Circulaire GGZ-therapieën
Checklist Langdurig medisch noodzakelijk verblijf GGZ
Gerelateerde nieuwsberichten
Reactie ZN op onduidelijkheid GGZ-declaraties met dsm-code
Zorgverzekeraars vinden de onduidelijkheid rond de GGZ-declaraties en de vermelding van de zogeheten dsm-classificatie op de factuur onwenselijk voor de zorgaanbieders en hun patiënten. In een vroeg stadium hebben wij de overheid gewaarschuwd voor deze onduidelijkheid en aangedrongen op een tijdige oplossing.
Regiomonitor eerste helft 2023 beschikbaar
Elk half jaar brengt de Stuurgroep Toegankelijkheid en wachttijden ggz de Regiomonitor uit. De monitor laat de wachttijdcijfers zien per regio (openbare databron Nederlandse Zorgautoriteit) en de voortgang op het instellen van ‘mechanismen’ die door de stuurgroep als randvoorwaardelijk worden beschouwd voor het bijdragen aan de toegankelijkheid van de ggz.
Zorgverzekeraars: mentale gezondheidscentra in de strijd tegen toename mentale klachten
Zorgverzekeraars maken zich grote zorgen over de toename van mentale klachten, dit staat in een brief van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aan de Tweede kamer voor het debat over de geestelijke gezondheidszorg.