Wachtlijsten langdurige zorg
De vraag naar verpleegzorg groeit. De uitdaging voldoende aanbod van passende verpleegzorg te realiseren is groot. Door de wachtlijsten en de capaciteitsplannen van zorgaanbieders in de gaten te houden, maken zorgkantoren inzichtelijk wat de vraag naar verpleegzorg is.
Zorgkantoren regelen dat mensen tijdig passende langdurige zorg krijgen. Door de vergrijzing van de Nederlandse bevolking stijgt de vraag naar verpleegzorg de komende jaren enorm. Met wachtlijsten als gevolg. Zorgkantoren maken daarom met kwartaalrapportages en regionale capaciteitsplannen inzichtelijk wat de vraag naar verpleegzorg is, zowel landelijk als regionaal. Met behulp van deze cijfers gaan zij in de regio in gesprek met zorgaanbieders en gemeenten om samen voldoende aanbod van passende verpleegzorg te realiseren.
Zorgkantoren doen dit met behulp van kwartaalrapportages, (regionale) capaciteitsplannen en de invoering van nieuwe wachtstatussen in de langdurige zorg.
Kwartaalrapportages wachtlijsten
Zorgkantoren publiceren elk kwartaal een overzicht van het aantal mensen dat wacht op een plaats in een verpleeghuis. In deze kwartaalrapportages staat onder andere:
- Hoeveel mensen wachten op een plaats in een verpleeghuis.
- Hoeveel daarvan zijn actief wachtend zijn.
- Hoelang de wachttijd gemiddeld duurt.
- Welke regionale verschillen opvallen.
- Hoe de vraag naar verpleegzorg zich in de loop van het jaar ontwikkelt.
- Wat deze cijfers betekenen voor de vraag naar verpleegzorg.
Download kwartaalrapportages
- Wachtlijsten 3e kwartaal 2024
- Wachtlijsten 2e kwartaal 2024
- Wachtlijsten 1e kwartaal 2024
- Wachtlijsten 4e kwartaal 2023
- Wachtlijsten 3e kwartaal 2023
- Wachtlijsten 2e kwartaal 2023
- Wachtlijsten 1e kwartaal 2023
- Wachtlijsten 4e kwartaal 2022
- Wachtlijsten 3e kwartaal 2022
- Wachtlijsten 2e kwartaal 2022
- Wachtlijsten 1e kwartaal 2022
- Wachtlijsten 4e kwartaal 2021
- Wachtlijsten 3e kwartaal 2021
- Wachtlijsten 2e kwartaal 2021
- Wachtlijsten 1e kwartaal 2021
Wachtstatussen langdurige zorg
Wanneer iemand met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) nog niet direct terecht kan bij de aanbieder van zijn of haar voorkeur, dan volgt plaatsing op een wachtlijst. Zorgkantoren hebben samen met Zorginstituut Nederland een indeling gemaakt in de manier waarop mensen op een wachtlijst komen te staan: de wachtstatus. Deze indeling geeft inzicht in de wens van de klant, de behoefte aan zorg en de noodzaak van plaatsing. Hierover kunnen zorgkantoren vervolgens afspraken maken met zorgaanbieders. De wachtstatussen gelden voor iedereen met een Wlz-indicatie die wacht op plaatsing.
Bekijk de infographic – voor professionals
Bekijk de infographic – voor cliënten
Bekijk onderstaand filmpje over de wachtstatussen in de langdurige zorg.